Reclamă

Depistarea bacteriei E coli în anumite zone de la malul Mării Negre a stârnit panică în România. Cu siguranță infecția cu E coli este extrem de periculoasă atât pentru copii cât și pentru adulți. De altfel, au existat inclusiv cazuri grave de infectare care au dus inclusiv la deces. Puțini știu însă care sunt simptomele care indică prezența bacteriei în organism.

Simptome ale infecției cu E coli

Potrivit specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sindromul uremic hemolitic (SUH) este o complicație a infecției provocate de bacteria E.coli. Agravată, aceasta poate duce la pierderea funcției renale.

Este important de știut că majoritatea tulpinilor de E.coli sunt inofensive. Totuși însă există un grup denumit „E.coli enterohemoragic” (EHEC), care poate produce toxine periculoase, cum ar fi toxinele Shiga sau verotoxinele.

Aceste toxine pot distruge celulele sanguine și rinichii.

SUH este o boală gravă și potențial mortală, caracterizată prin blocarea acută a rinichilor (uremie), anemie hemolitică și scăderea numărului de trombocite. Deși afectează în principal copiii, SUH poate apărea și la adulți. Se estimează că aproximativ 10% dintre persoanele infectate cu EHEC pot dezvolta SUH. Îngrijorător este că rata mortalității asociate acestei complicații este de aproximativ 5%.

În unele cazuri, sindromul hemolitic uremic poate provoca și complicații neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral și coma.

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie prezentă în mod obișnuit în intestinele oamenilor și animalelor cu sânge cald.

Transmiterea E.coli enterohemoragice (EHEC) la oameni are loc prin consumul de alimente contaminate, în special legume și fructe crude sau lapte crud. Bacteria poate supraviețui la temperaturi cuprinse între 7 și 50 de grade Celsius, cu o valoare optimă de 37 de grade Celsius.

Simptomele infecției cu E.coli enterohemoragic (EHEC) includ crampe abdominale, diaree însoțită, în unele cazuri, de sânge, febră și vărsături. Majoritatea pacienților se recuperează în aproximativ 10 zile. Există însă în cazuri severe, în special la copii și persoane în vârstă când infecția poate evolua spre sindromul uremic hemolitic care poate fi fatal.

Cum previi infecția cu această bacterie?


Pentru a preveni infecțiile cu E.coli și complicatiile asociate, specialiștii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenție generală:

  • Spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun, în special după utilizarea toaletei, contactul cu animalele sau dejectiile acestora, înainte și după schimbarea scutecelor și înainte și după pregătirea alimentelor (mai ales după manipularea cărnii crude sau a ouălor în coajă).
  • Clătirea sub jet de apă a fructelor și legumelor proaspete.
  • Asigurarea tratamentului termic adecvat al cărnii și a produselor din carne înainte de consum (cel puțin 70 de grade Celsius timp de 2 minute în interiorul cărnii).
  • Depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente și utilizarea unor tocătoare diferite pentru pregătirea altor alimente.
  • Fierberea laptelui crud înainte de consum.
  • Evitarea manipulării alimentelor în condiții de igienă precară.

Cele mai mici indicii legate de prezența bacteriei în organism ar trebui să vă trimită direct la medic.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro