Reclamă

Fie că vrem să acceptăm sau nu, fenomenul încălzirii globale conduce la temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă. Nu este un secret faptul că expunerea la căldură mare este în fond o agresiune asupra organismului uman. Afecțiunile cronice existente pot fi agravate de valurile de caniculă. Astfel, nu doar cei cu probleme cardiace se pot confrunta cu stări de rău în zilele toride.

Canicula poate duce la agravarea bolilor cronice

În trecut, în România, vremea era considerată caniculară atunci când temperaturile maxime atingeau 32 de grade. În ultimii ani, în țara noastră sunt înregistrate temperaturi și de aproape 50 de grade la soare. De exemplu, zilele trecute în Capitală, în mijlocul zilei, mercurul a urcat în termometre până aproape de 45 de grade.

Creșterea temperaturilor globale este o realitate recunoscută la nivel mondial. Fenomenul contribuie la apariția unor probleme de sănătate asociate cu căldura.

Arhivă presă

Efectele directe asupra organismului cauzate de caniculă sunt deshidratarea, pierderea cunoștinței, accentuarea bolilor cardiace. Temperaturile extreme sunt asociate și cu  creșterea poluării atmosferice. De asemenea, frecvența evenimentelor meteorologice extreme precum inundațiile, seceta sau tornadele au legătură cu același factor. Specialiștii spun că astfel de perioade sunt „prielnice”și pentru răspândirea bolilor infecțioase prin intermediul rozătoarelor sau insectelor. Totodată și a apa contaminată în urma inundațiilor poate reprezenta un pericol major.

Persoanele cu vârste de  peste 65 de ani sunt cea mai afectată categorie de populație.

Expunerea la temperaturi ridicate este o agresiune și un stres pentru organism, indiferent de vârstă. Aceasta poate duce la deshidratare severă, agravarea bolilor cronice și declanșarea unui atac de căldură.

La temperaturi înalte, de peste 32ºC, organismul răspunde prin creșterea transpirației, care ajută la reglarea termică. Totodată, aceasta previne supraîncălzirea corpului. În timpul transpirației, organismul pierde nu doar apă, ci și săruri minerale și vitamine, ceea ce poate avea consecințe negative asupra funcționării fiziologice normale.

Printre simptomele care pot apărea în această situație se numără oboseala fizică și psihică, disconfortul sau iritabilitatea. Totodată, agitația, greața, vărsăturile, cefaleea, amețeala, leșinul, tulburările de ritm cardiac pot fi cauzate de căldura extremă.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro