Vicepremierul Marian Neacșu a fost desemnat ca ministru interimar la Ministerul Muncii în urma demisiei lui Marius Budăi. Budăi a renunțat la funcție joi, ca urmare a scandalului legat de Căminele Groazei.
În urma demisiei lui Budăi, vicepremierul Marian Neacșu va prelua temporar funcția de ministru al Muncii, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.
Noul ministru al Muncii va fi numit de către PSD în cadrul unei ședințe a Consiliului Politic Național programată pentru săptămâna viitoare. Decizia lui Marius Budăi de a demisiona a fost luată în urma unei discuții cu premierul Marcel Ciolacu.
Marius Budăi a demisionat din funcție
„La finalul acestei ședințe, Marius Budăi mi-a comunicat decizia sa de a-și depune demisia. Consider că este un gest de onoare, pe care îl apreciez, și sunt convins că este o reacție normală pentru un lider politic într-o asemenea criză. Este o reacție normală în orice democrație consolidată din Europa”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de guvern de joi dimineață.
Contextul în care s-a produs demisia este legat de scandalul Căminelor Groazei. Marius Budăi și-a prezentat demisia în fața premierului Marcel Ciolacu în această dimineață, după o discuție pe această temă.
Surse oficiale indică faptul că Marius Budăi pregătise demisia încă de câteva zile, începând de la izbucnirea scandalului legat de Căminele Groazei. Ministrul Muncii a avut mai multe discuții cu premierul în zilele recente, însă decizia finală a fost luată abia în dimineața aceasta.
Marcel Ciolacu i-a cerut demisia colegului de partid
Conform informațiilor, se pare că Marcel Ciolacu ar fi fost cel care i-a cerut demisia ministrului Muncii, în timp ce Marius Budăi aduna dovezi pentru a demonstra că instituția pe care o conducea a făcut tot posibilul pentru remedierea deficiențelor semnalate.
În ultimele zile, liderii PSD au exercitat presiuni asupra lui Marius Budăi și premierului Marcel Ciolacu, considerând că trebuie identificat un vinovat moral pentru situația azilelor de bătrâni din Ilfov. Marius Budăi nu considera că demisia sa ar avea un impact major în acest scandal.
„Eu cred că nu contează demisia mea. Ceea ce contează este ce facem în continuare. Cred că societatea civilă trebuie să-și facă treaba, iar politica trebuie să fie abordată de altcineva”, a declarat Budăi anterior.
Un nou scandal a șocat întreaga Românie
Marți, s-a deschis un nou dosar penal în legătură cu azilele din Ilfov, după ce poliția a descoperit 11 persoane adăpostite într-o clădire în construcție din Tunari. Oamenii erau transferați acolo pentru a evita controalele. Poliția din Ilfov a demarat o anchetă pentru loviri sau alte violențe și privare de libertate.
În același timp, autoritățile au început verificări la toate căminele din țară. Luni au fost inspectate 450 de astfel de instituții și s-au descoperit nereguli de către DSP și Protecția Consumatorului. De asemenea, s-a constatat că mai multe azile funcționau fără licență. Verificările au continuat și marți.
În urma unor ample percheziții efectuate săptămâna trecută în mai multe azile din Ilfov, poliția a descoperit peste 95 de persoane care trăiau în condiții improprii. DIICOT a propus arestarea preventivă a 26 de suspecți. Tribunalul București a decis arestarea preventivă a 4 inculpați și a impus control judiciar pentru alți 11, în timp ce restul au fost cercetați în libertate. Decizia Tribunalului a fost contestată de procurorii DIICOT, iar cel mai probabil toți cei 26 de suspecți vor fi judecați la Curtea de Apel.
Recent, aproximativ 100 de persoane din azile au fost preluate în regim de urgență de DGASMB București, conform viceprimarului general al Capitalei, Horia Tomescu. Aceste persoane au fost cazate în patru centre administrate de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.