Universitățile din România abordează un nou model de învățământ preuniversitar. După modele din străinătate, unele dintre acestea își extind oferta educațională în toate ciclurile de studiu. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a devenit prima instituție de învățământ superior din țară care lansează astfel de programe de studiu pentru învățământul preuniversitar.
Universitățile din România, nouă abordare a ofertelor educaționale
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se lansează în învățământul preuniversitar. Devine astfel prima instituție din România care deschide clase de liceu. Această schimbare vine ca o extindere a ofertei educaționale a universității. De altfel, aceeași instituție de învățământ a înființat o grădiniță, dar și o școală cu clasele I-VIII. Întregul proiect a primit finanțare de la bugetul de stat.
Începând din toamnă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va oferi două specializări pentru liceu. Este vorba despre profilele matematică-informatică și științe sociale. Un avantaj major pentru elevi este posibilitatea de a beneficia de echipamentele universității pentru activitățile practice.
„Cele două specializări pentru liceu, pentru care noi am optat sunt matematică-informatică și științe sociale”.Chiar în aceste zile are loc repartizarea computerizată, după rezultatele de la evaluarea națională. Cel mai important avantaj, spun cei de aici, este că liceenii vor beneficia de echipamentele universității, pentru practică.„, susține prorectorul universității din Iași.
În prezent, instituția din Iași poate găzdui 350 de preșcolari și elevi. Astfel, toți au asigurat parcurs educațional complet, de la grădiniță până la liceu.
Această inițiativă a fost primită cu entuziasm de către părinți. Mai ales datorită faptului că au fost remarcate rezultate pozitive în anii anteriori de către toți elevii instituției.
O altă universitate care a adoptat un model similar este Universitatea de Vest din Timișoara. Aceasta care a deschis recent o grădiniță într-o clădire nouă, în Complexul Studențesc. De asemenea, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a extins accesul la grădinița inițial destinată doar copiilor angajaților săi.
Prin lege, instituțiile de învățământ superior din România au posibilitatea de a organiza ciclurile preuniversitare. Toate primesc finanțare de la bugetul de stat.
Acest nou model de educație oferă elevilor români posibilitatea de a experimenta un sistem de învățământ similar cu cel întâlnit în universitățile din străinătate.