Reclamă

La o săptămână după izbucnirea scandalului azilelor groazei, președintele Klaus Iohannis a avut prima reacție publică. Șeful statului i-a condamnat pe cei implicați și a cerut demisii și demiteri.

Iohannis, prima reacție în scandalul azilelor groazei

Klaus Iohannis participă în acest sfârșit de săptămâna la summitul NATO, organizat în capitala Lituaniei. Prezenți au fost și jurnaliștii români, care au reușit să obțină de la șeful statului o reacție la scandalul izbucnit după descinderile DIICOT la azilele din Ilfov.

Timp de 7 zile, președintele nu a făcut declarații despre acest subiect și nici nu a cerut măsuri. Acum, el susține că întreaga situație este o “rușine națională”.

În plus, Iohannis cere ca toți cei responsabili pentru chinurile suportate de cei peste 100 de bătrâni din azilele groazei să fie pedepsiți. Iar funcționarii și demnitarii care au știut despre situație și au închis ochii să fie demiși.

Doar așa, a mai adăugat președintele, se va ajunge la baza acestui rău care sufocă sistemul de îngrijire al persoanelor vulnerabile.

Bilanțul primei zi de verificări

Între timp, în țară continuă valul de verificări la centrele pentru persoanele vulnerabile. Vizate sunt, din ordinul premierului Marcel Ciolacu, azilele de bătrâni, cele pentru persoanele cu dizabilități, dar și centrele pentru minori.

Iar neregulile descoperite nu sunt deloc puține. Bilanțul după prima zi de verificări este tragic.

Doar luni, 10 iulie, au fost efectuate peste 440 de controale în toată țara. 4 centre au fost închise și în 22 dintre ele activitatea s-a suspendat temporar. Jumătate dintre acestea sunt în București.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 15 amenzi și 21 de avertismente, în valoare de aproape 150.000 lei. E vorba de nerespectarea condițiilor de igienă și păstrare a alimentelor, lipsă de documente, lipsă evidență timp de muncă, control medical periodic neefectuat, schimbare autorizație de funcționare pentru obiectiv cod CAEN 5590, depășirea numărului de beneficiari pentru care a fost acordată licența de funcționare.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro