Reclamă

Este oficial! O nouă lege a fost publicată în Monitorul Oficial. Șoferii care nu vor respecta aceste reguli vor face închisoare.

Legea 200/2023, publicată recent în Monitorul Oficial și care a intrat în vigoare la 10 iulie 2023, aduce modificări și completări Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Potrivit noilor prevederi, conducătorii auto care consumă alcool sau alte substanțe psihoactive după un accident de circulație soldat cu decesul sau vătămarea gravă a unei sau mai multor persoane pot fi condamnați la închisoare de la unu la cinci ani sau la plata unei amenzi.

Șoferii care nu respectă aceste reguli vor ajunge la închisoare

Dacă aceste persoane se află în timpul transportului public de persoane, al transportului de mărfuri periculoase sau în timpul instruirii pentru obținerea permisului de conducere sau a probelor practice ale examenului, pedeapsa poate fi de la doi la șapte ani de închisoare.

Cu toate acestea, consumul de substanțe psihoactive după accident și până la recoltarea mostrelor biologice, dacă administrarea este realizată de personal medical autorizat din motive de sănătate ale șoferului, nu va fi considerat infracțiune.

Este oficial! O nouă lege a fost publicată în Monitorul Oficial. Șoferii care nu vor respecta aceste reguli vor face închisoare.

Reguli mai stricte pentru șoferi

De asemenea, șoferii care conduc pe drumurile publice având o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge pot fi condamnați la închisoare de la unu la cinci ani.

Pe de altă parte, șoferii care nu dețin asigurare auto valabilă pot primi amenzi între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, li se poate reține certificatul de înmatriculare sau plăcuțele cu numerele de înmatriculare.

După ce un șofer primește o amendă, acesta are la dispoziție 30 de zile pentru a prezenta dovada plății asigurării auto. În caz contrar, vehiculul poate fi radiat din evidență.

Aceste reguli se aplică atât în România, cât și în statele membre ale Uniunii Europene, conform legii nr. 132/2017.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro