Reclamă

Deși Lucian Blaga spunea că veșnicia s-a născut la sat, multe dintre aceste minunate odinioară comunități, zac acum pustiite. Satele românești sunt adevărate oaze de tradiție, trai simplu și apropiere de Dumnezeu.  Totuși, s-a observat în ultimii ani un aspect tragic al vremurilor: multe dintre acestea au fost părăsite. În încercarea de a revitaliza aceste sate și cătune, autoritățile caută alternative.

Satul românesc, loc de întoarcere pentru tineri

În fața provocării depopulării și îmbătrânirii populației în satele izolate din România, autoritățile și organizațiile fac eforturi uriașe. Totul pentru a revitaliza aceste comunități. De asemenea și pentru și a atrage tineri care să se mute în zonele rurale.

Un exemplu elocvent este comuna Șpring, situată în județul Alba, unde ultimul recensământ a arătat absența completă a locuitorilor. Deși pe buletin nu există nicio persoană înregistrată, câțiva localnici rămași în zonă încă luptă să mențină vie comunitatea.

În ciuda faptului că doar patru case mai sunt locuite în prezent, aceștia își nu se dezic de  viața de la țară. Mai mult, își doresc să vadă satul renăscând.

Autoritățile locale din Alba au lansat programul „Tânărul Fermier” pentru a încuraja tinerii să rămână în comunitățile lor natale. În plus, ei depun eforturi pentru a atrage fonduri din Uniunea Europeană. Totul prin intermediul programului Apia, destinat celor care doresc să lucreze terenuri agricole.

Problema persistă și în alte zone ale județului.. Datele arată că 60 de sate din județul Alba au mai puțin de 10 locuitori, iar 20 dintre acestea au sub 5 locuitori.

Pe lângă inițiativele autorităților locale, o altă campanie pentru săteni va fi derulată.

Compania Națională de Investiții a anunțat că va construi dispensare medicale în satele uitate de lume. Astfel, toți locuitorii acestor zone vor primi asistență medicală.

Medicilor de familie care vor lucra în cadrul lor li se vor asigura locuințe de serviciu. Astfel, bătrânii nu vor mai fi nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a primi îngrijire medicală.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro