De când românii au început să folosească telefoanele mobile acum două decenii, verificarea lor imediat după trezire a devenit un obicei comun. Cu toate acestea, acest gest aparent banal poate avea consecințe periculoase asupra sănătății mintale.
Specialiștii recomandă să renunțăm la acest obicei cât mai curând posibil.
Psihiatrul dr. Nikole Benders-Hadi avertizează că verificarea telefonului imediat după trezire poate provoca niveluri ridicate de stres și anxietate. Mai mult decât atât, acest gest ar putea afecta starea ta de bine pentru întreaga zi, chiar înainte de a o începe.
Astfel, pentru a preveni aceste probleme, este recomandat să aștepți cel puțin jumătate de oră înainte de a-ți deschide smartphone-ul. În acest interval de timp, poți să bei o cafea sau un ceai, să îți cureți dinții sau să iei micul dejun. Nu se va întâmpla nimic grav dacă nu ești conectat în mediul online tot timpul.
10 obiceiuri cu telefonul pe care ar trebui să le eviți
1. Evită să încarci telefonul mai mult decât este necesar. Lăsându-l la încărcat peste noapte, risti să supraîncarci dispozitivul, deteriorându-l pe termen lung.
2. Renunță la ascultarea muzicii cu căștile în timp ce încarci telefonul. Studiile recente au arătat că acest obicei poate cauza electrocutare.
3. Evită să dormi cu telefonul pe noptieră. Există dezbateri cu privire la interferențele pe care dispozitivele mobile le pot crea asupra semnalelor creierului și impactul negativ asupra calității somnului.
4. Evită să expui telefonul la lumina directă a soarelui. În special atunci când este la încărcat, evită să îl expui la temperaturi ridicate pentru a-ți proteja dispozitivul.
5. Încarcă telefonul pe o suprafață plană și stabilă. Evită suprafețele neuniforme, deoarece pot exista riscuri de incendiu.
6. Evită să folosești mufe multiple pentru încărcare. Deși poate părea convenabil, pe termen lung poate afecta bateria dispozitivului. Alege întotdeauna încărcătoarele oferite de producător.
7. Optează pentru reparații la centre autorizate. Este mai indicat să alegi un centru specializat, unde poți fi sigur că piesele nu vor fi înlocuite cu altele de calitate inferioară și că problema va fi rezolvată de un expert.
8. Evită să lași husa pe telefon în timpul încărcării. Contrar așteptărilor, carcasele pot bloca disiparea căldurii și pot afecta performanța telefonului.
9. Descarcă aplicații doar din surse de încredere. Există riscul ca aplicațiile descărcate din surse necunoscute să acceseze și să fure datele personale fără consimțământul tău.
10. Protejează-ți telefonul cu o parolă. Nu lăsa telefonul deblocat, deoarece nu știi niciodată cine ar putea avea acces la conținutul tău personal.