Conform noilor legi ale educației, a fost oficializat un program național prin care elevii vor primi vouchere culturale în valoare de 250 de lei.
Acest program urmează să demareze anul viitor și are ca scop promovarea culturii naționale și universale în rândul comunității școlare. Banii din vouchere vor putea fi utilizați de către elevi pentru a participa la concerte, a vizita muzee, a achiziționa cărți sau pentru a plăti excursii cu teme culturale sau istorice.
Actuala lege care reglementează învățământul, Legea 1/2011 a educației naționale, va fi înlocuită din septembrie de două legi recent promulgate de către președintele țării, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru învățământul universitar. Aceste schimbări aduc o serie de măsuri și programe noi în sistemul educațional.
Programul național „Vouchere culturale pentru elevi”
Prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, se înființează programul național „Vouchere culturale pentru elevi”. Scopul acestui program este de a promova cultura națională și universală în rândul comunității școlare.
Elevii vor primi carduri reutilizabile pe care vor avea încărcate sume de 250 de lei. Acești bani pot fi utilizați de către elevi pentru servicii și evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, achiziționarea de cărți sau participarea la excursii cu tematici culturale sau istorice.
Elevii vor primi 250 de lei de la stat. Ce pot face cu banii
Detaliile privind desfășurarea programului urmează să fie stabilite prin hotărâre de Guvern în următoarea perioadă. Legea nr. 198/2023 nu oferă informații precise cu privire la modul de implementare, însă stabilește etapele programului. Astfel, implementarea programului național „Vouchere culturale pentru elevi” se va realiza treptat, începând cu anul școlar 2024-2025, cu următoarele etape:
– În anul școlar 2024-2025, beneficiari vor fi elevii din clasa a XII-a.
– În anul școlar 2025-2026, beneficiari vor fi elevii din clasele a IX-a și a XII-a.
– În anul școlar 2026-2027, beneficiari vor fi elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a.
Ulterior, până la sfârșitul anului școlar 2026-2027,
Ministerul Educației va decide asupra continuării și dezvoltării programului, începând cu anul școlar 2028-2029, pe baza unei analize cu privire la impactul acestuia.
În Parlament există un proiect de lege începând cu anul 2021, care, în principiu, urmărește același scop de a acorda bonuri culturale în valoare de 250 de lei elevilor. Având în vedere asemănarea cu măsura introdusă prin noua lege, cel mai probabil se va renunța la proiectul de lege din urmă cu doi ani.