Reclamă

O serie de modificări importante vor avea loc în viitorul apropiat în cadrul legislației educației din România. Două proiecte de lege, care au primit aprobarea Parlamentului și vor intra în vigoare în curând, aduc schimbări semnificative în sistemul educațional. Unul dintre aceste proiecte privește interdicția meditațiilor pentru profesori.

Nerespectarea acestei reguli poate atrage sancțiuni disciplinare, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă.

Conform proiectului de lege, personalului didactic de predare i se interzice să ofere meditații plătite elevilor pe care îi au în clasă în acel an școlar. Documentul specifică că profesorii au obligația de a depune eforturi pentru a atinge competențele necesare fiecărui elev prin activitatea desfășurată în clasă și prin programele de învățare remedială.

Cu scop preventiv, în fiecare școală se va implementa un registru al declarațiilor de interese, care va trebui completat de cadrele didactice. Modelul și procedura exactă de declarare a acestor interese vor fi aprobate prin ordin al ministrului educației în maxim trei luni de la implementarea măsurilor menționate.

Profesorii vor fi concediați pe loc dacă nu respectă această regulă! Este complet interzis să facă asta
Colaj Substantial

Profesorii ar putea fi demiși 

În conformitate cu noua legislație, meditarea unui elev de către profesor va fi considerată o abatere disciplinară, alături de faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau colegilor, manifestarea convingerilor politice sau prozelitismul religios.

Sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate profesorilor, în funcție de gravitatea abaterilor, includ avertismentul scris, reducerea salariului de bază cu până la 15% pentru o perioadă de 1-6 luni, suspendarea dreptului de înscriere la concursuri pentru obținerea gradației de merit sau pentru ocuparea unor funcții de conducere, de îndrumare și control, suspendarea dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale și chiar desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Modificări viitoare în legislația educației

Aceasta nu reprezintă singura schimbare propusă în legislația educației. În perioada următoare, vor apărea și alte modificări, cum ar fi cele referitoare la admiterea la liceu, examenul de bacalaureat, durata învățământului obligatoriu și studiile doctorale.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro