Reclamă

Codul Rutier 2023: Mulți șoferi români pot primi o amendă de până la 2.900 de lei pentru că au obiecte precum odorizante de interior sau cruciulițe în bordul mașinii sau agățate la oglinda retrovizoare. Desigur, puțini șoferi sunt conștienți de această situație și de consecințele pe care le implică.

Potrivit prevederilor Codului Rutier, astfel de obiecte sunt considerate periculoase, deoarece obstrucționează vederea șoferului și, implicit, pun în pericol siguranța traficului rutier.

Codul Rutier 2023: Șoferilor le este complet interzis acest lucru

Articolul 102, alineatul 36, din Codul Rutier este foarte clar în acest sens:

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, se arată în Codul Rutier.

În această categorie sunt incluse și obiectele de doliu pe care unii șoferi le afișează în mașină, cum ar fi fotografiile cu persoane decedate. De exemplu, unii șoferi printează o fotografie în format A4 și o lipesc, în cele mai multe cazuri, pe lunetă. Această practică este, de asemenea, sancționată de lege, deoarece hârtia respectivă este considerată o barieră vizuală.

Amenda cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei

Amenda pentru toate aceste abateri variază între 1.300 și 2.900 de lei. În plus, polițiștii au dreptul să oprească și să confiște certificatul de înmatriculare al autoturismului în cauză. Este important ca șoferii să fie conștienți de aceste reguli și să evite să agațe obiecte care pot afecta vizibilitatea și siguranța în timpul conducerii.

Codul Rutier 2023 | Șoferilor le este interzis să aibă aceste obiecte

De ce nu au voie șoferii să agațe obiecte în bord

Șoferii nu au voie să agațe obiecte în bordul mașinii din motive de siguranță rutieră. Această restricție se datorează faptului că obiectele agățate pot obstrucționa câmpul vizual al șoferului și pot interfera cu conducerea în siguranță a vehiculului. Iată câteva motive specifice:

  • Vizibilitate redusă: Agățarea de obiecte pe bordul mașinii sau la oglinda retrovizoare poate obstrucționa vederea șoferului, creând puncte oarbe sau restricționând câmpul vizual. Aceasta poate duce la neobservarea semnelor de circulație, a altor vehicule, a pietonilor sau a altor potențiale pericole pe drum.
  • Distragerea atenției: Obiectele agățate în zona vizuală a șoferului pot determina o distragere a atenției. În timpul conducere, este important să fim concentrați asupra drumului și a condițiilor de trafic. Obiectele care atrag atenția, cum ar fi cruciulițele sau pozele, pot distrag atenția șoferului și pot afecta reacțiile sale în cazul unor situații neașteptate sau periculoase.
  • Siguranța pasagerilor: Obiectele agățate în mod inadecvat pot deveni periculoase în cazul unui accident sau o frânare bruscă. Acestea pot fi proiectate în habitaclul mașinii și pot cauza răniri pasagerilor.

Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro