Reclamă

Credincioșii ortodocși vor avea noi sfinți de sărbătorit. Numele acestora va fi inclus în noile calendare bisericești din 2024. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit marți sub președinția Patriarhului Daniel, pentru a adopta o serie de hotărâri.

Ce a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Printre deciziile majore luate se numără alegerea de noi episcopi vicari. De asemenea a fost adusă  în prim plan și aprobarea înscrierii în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a unor sfinți.

Prin vot secret, Sfântul Sinod l-a ales pe Arhimandritul Paisie Teodorescu în demnitatea de Episcop-vicar patriarhal. Acesta va purta conform noii decizii, titulatura de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

De asemenea, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale este Arhimandritul Nectarie Petre. La rândul lui, acesta  va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania.

În cadrul aceleiași ședințe, Sfântul Sinod a aprobat și Protocolul de finanțare dintre Patriarhia Română și Secretariatul de Stat pentru Culte.

După acest pas important se așteaptă cooperarea între cele două structuri.  De asemenea, au fost aprobate propunerile de text pentru volumele din septembrie și octombrie ale Sinaxarului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Române.

Nouă sărbătoare închinată Maicii Domnului înscrisă în calendar

O altă decizie importantă a fost înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cinstirii icoanei Maicii Domnului „Axion estin”. De altfel, au fost stabilite și textele liturgice corespunzătoare acestei mari cinstiri.

În calendarul ortodox, BOR a decis sa fie incluse si sărbătoarea Sfintei Cuvioase Casiana Imnografa (7 septembrie).  De asemenea a Sfântului Ierarh Ioan Maximovici (2 iulie) și Sfântului Cuvios Iosif Isihastul (28 august). De asemenea au fost stabilite și textele liturgice și icoanele de cinstire ale acestor nume ale ortodoxiei.

În cadrul aceleiași ședințe, a fost aprobat textul Slujbei aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București și cel al Paraclisului Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro