Reclamă

În trecut, România era campionă la numărul de persoane asistate social. Anul curent aduce o schimbare semnificativă în acest sens.Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), numărul beneficiarilor de ajutor social, cunoscut și ca venit minim garantat, a scăzut în mai 2023.

Mai puțini asistați social în România

Recent a fost observată o scădere de 1.807 de persoane față de începutul acestui an la capitolul persoanelor asistate social. Totuși, există unele județe care au încă o pondere semnificativă în acest sens. Județele Dolj și Bacău se află în fruntea clasamentului, având cel mai mare număr de beneficiari.

Dolj înregistrează 10.351 de persoane care primesc ajutor social, urmat de Bacău cu 9.245 de beneficiari. Alte județe cu un număr semnificativ de beneficiari sunt Teleorman, cu 7.686 de persoane, și Buzău, cu 7.595 de persoane. În contrast, județele cu cel mai mic număr de beneficiari sunt București, cu 243 de persoane, Ilfov, cu 852 de persoane, și Timiș, cu 1.354 de persoane.

De asemenea, datele ANPIS arată că județele Sălaj, Brașov și Mureș înregistrează cele mai mari sume medii plătite drept ajutor social lunar. Astfel, în județul Sălaj, suma medie plătită a atins valoarea de 398,20 lei, urmată de Brașov, cu 365,69 lei, și Mureș, cu 365,3 lei.

Venitul minim garantat reprezintă unul dintre programele-cheie în promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei în România. Programul, reglementat de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, asigură acordarea unui ajutor social lunar. Acesta se calculează ca diferență între nivelul venitului minim garantat stabilit de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Pentru românii cu astfel de nevoi, statul a mai găsit soluții pentru a le veni în ajutor. De exemplu, la începutul anului școlar, părinții din medii defavorizate au primit vouchere pentru a achiziționa rechizite copiilor.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro