Reclamă

Polițiștii și procurorii au efectuat percheziții în zeci de cămine private din apropierea Capitalei. Aceștia și au scos la iveală o situație șocantă de abuz și exploatare asupra bătrânilor. Peste 100 de persoane în vârstă au fost găsite în condiții inumane, torturate și supuse la munci forțate, în timp ce nu primeau îngrijire medicală adecvată și li se refuza hrana.

Căminele de bătrâni din Capitală, sanctuare ale morții

Operațiunea a fost demarată în urma unei sesizări din oficiu și a vizat trei azile de bătrâni din județul Ilfov. Deși aceste centre ar fi trebuit să ofere îngrijire și protecție, bătrânii erau expuși unor tratamente degradante și inumane. Aceștia erau obligați să îngrijească alți bătrâni, în ciuda problemelor lor de sănătate și a nevoii de asistență. Rudele plăteau sume între 4.000 și 7.000 de lei lunar pentru servicii de îngrijire, însă bătrânii erau victimele unor abuzuri constante.

Investigațiile preliminare arată că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) sector 3 și DGASPC Ilfov ar fi atribuit mai multe contracte unei asociații care pretindea că oferă servicii sociale, deși nu avea autorizație de funcționare și experiență în domeniu. Acest lucru ridică suspiciuni cu privire la posibila implicare a autorităților în perpetuarea abuzurilor și exploatarea bătrânilor vulnerabili.

Purtătorul de cuvânt al Poliției, Georgian Drăgan, a declarat că exploatarea bătrânilor se făcea prin constrângere, violență, muncă neremunerată și privare de medicamente și hrană adecvată. 26 de persoane sunt bănuite în acest caz, iar alte 15 persoane vor fi audiate ca martori.

În paralel cu acțiunea împotriva azilelor private, autoritățile efectuează percheziții și la DGASPC Ilfov și DGASPC sector 3. În acest sens exista suspiciuni că aceste instituții ar fi avut un rol în contractarea și acreditarea asociației care a exploatat bătrânii.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro