Reclamă

Piața RCA se pregătește pentru o schimbare majoră prin intermediul unui proiect pregătit de Ministerul Finanțelor. Această modificare a asigurării obligatorii de răspundere auto vine ca urmare a inițiativei Autorității de Supraveghere Financiară.

În ultimii ani, piața RCA a fost lovită de falimente devastatoare și acum se pregătește pentru o transformare semnificativă, însă din păcate nu în favoarea șoferilor.

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect pentru a modifica asigurarea obligatorie de răspundere auto pentru prejudicii cauzate terților în urma accidentelor auto. Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost inițiatoarea acestui proiect. Documentul va ajunge în scurt timp pe masa Guvernului Ciolacu, dar rămâne de văzut dacă va fi aprobat, deoarece conține prevederi controversate care pot agrava situația din piața asigurărilor.

Schimbări radicale pentru șoferi! Ce trebuie să știe aceștia

Unul dintre cele mai radicale schimbări propuse privește relația dintre asigurători, persoanele prejudiciate și service-urile auto, ceea ce va pune șoferii într-o situație vulnerabilă și lipsită de protecție.

Se schimbă regulile pentru toți șoferii! Ce trebuie să știe conducătorii auto despre polițele RCA

Pe de altă parte, proiectul propune includerea tuturor vehiculelor autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h în baza de plătitori de RCA. Această modificare vizează în special trotinetele și bicicletele electrice, având în vedere creșterea semnificativă a numărului de accidente în ultima perioadă.

Ce se întâmplă cu piața RCA

În plus, se ia în considerare posibilitatea apariției polițelor de asigurare cu valabilitate scurtă. În prezent, șoferii pot încheia polițe de asigurare cu o durată de valabilitate de la 1 la 12 luni, cu multiplu de o lună. În noua legislație, se specifică doar că polițele de asigurare pot avea o valabilitate de maximum 12 luni, fără alte detalii. Aceasta ar însemna că ar putea apărea polițe de asigurare de tipul celor din Marea Britanie, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore.

De asemenea, conform noului proiect, despăgubirile pentru daune morale în cazul accidentelor soldate cu deces vor fi plafonate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro