Reclamă

Vești bune pentru milioane de angajați din România! Se pregătește o majorarea a valorii tichetelor de masă.  Valoarea maximă a bonurilor de masă a fost majorată ultima dată în luna iulie 2022, crescând de la 20,17 lei la 30 de lei.

Acum, ideea de a majora tichetele de masă de la 35 de lei la 40 de lei a fost propusă în cadrul discuțiilor tripartite între Guvern, sindicate și patronate, încheindu-se astfel mandatul premierului Nicolae Ciucă. Această propunere a fost făcută în aprilie și s-a spus că ar putea fi implementată începând cu 1 iulie 2023.

Totuși, decizia a fost amânată, urmând să se stabilească în viitor prin rotația premierilor. Discuțiile tripartite au avut loc în legătură cu modificările și completările aduse Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, Legea nr. 53/2003 – Codul muncii și Ordinul Ministerului Finanțelor (MF) nr. 1.263/2023 referitor la valoarea nominală a tichetelor de masă pentru primul semestru al anului 2023.

Se pregătește majorarea valorii tichetelor de masă

În acest context, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a prezentat propunerea de a majora valoarea nominală a tichetelor de masă la 35 sau 40 de lei, conform transmisiei Guvernului la sfârșitul întâlnirii. Majorarea ar urma să fie aplicată din luna octombrie. Totuși, Coaliția trebuie să modifice ordinul pentru a permite eventuale majorări.

Ordinul MF 1.263/2023 stipulează că valoarea maximă a unui tichet de masă rămâne la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023. Astfel, dacă se dorește majorarea tichetelor de masă în vara aceasta, ordinul menționat trebuie modificat.

În cadrul reuniunii, s-au dezbătut propunerile organizațiilor sindicale de modificare și completare a Legii 367/2022 privind Dialogul Social, iar premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut ca până pe 15 mai, Consiliul de Dialog Social de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să ajungă la o formulă finală pentru viitorul cadru normativ, potrivit comunicatului Executivului.

Care este valoarea bonurilor de masă în prezent

Pentru primul semestru al anului 2023, autoritățile au decis să mențină valoarea maximă a tichetului de masă la 30 de lei, conform unui ordin recent publicat. Ordinul Ministerului Finanțelor (MF) nr. 1.263/2023 stabilește că valoarea maximă a unui tichet de masă trebuie să rămână la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023. Documentul se aplică pentru semestrul I al anului, mai exact pentru perioada aprilie – septembrie.

Astfel, o nouă majorare a tichetelor de masă ar putea avea loc începând din luna octombrie 2023, după ce se va stabili valoarea pentru semestrul al doilea. De menționat că angajatorii pot oferi tichete de masă cu valori sub maximul prevăzut prin ordin de ministru.

La finalul lunii iunie, fostul premier Nicolae Ciucă a făcut un bilanț și a anunțat că a demarat demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei, dorind ca această măsură să intre în vigoare începând cu 1 iulie.

În același context, premierul a menționat că este nevoie de o cheltuire mai chibzuită a banului public și că guvernul poate gestiona mai eficient banii folosiți pentru diverse cheltuieli, fără a afecta veniturile oamenilor. Într-o postare pe Facebook, el a menționat:

Anunțul lui Nicolae Ciucă

„Se încheie o săptămână cu decizii importante pentru dezvoltarea României. Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei și ne dorim ca noua valoare să intre în vigoare începând cu 1 iulie. În cadrul vizitei de lucru la Iași, am discutat planurile pentru acest județ, inclusiv spitalul regional, reabilitarea spitalului pentru copii «Sfânta Maria», autostrăzile A7 și A8 și toate proiectele de utilități în valoare de 1,5 miliarde de lei derulate prin «Anghel Saligny»”.

Ciucă a subliniat că, împreună cu partenerii de guvernare, au căutat cele mai bune soluții pentru a crește veniturile bugetului de stat și a subliniat importanța cheltuirii eficiente a banului public. De asemenea, el a menționat că guvernul poate gestiona mai bine banii publici alocându-i pentru bunuri, servicii, autovehicule, mobilier și alte cheltuieli care pot fi gestionate mai eficient, fără a afecta veniturile oamenilor.

Anterior, discuțiile din Guvern se axau pe majorarea valorii tichetelor de masă de la 30 de lei la 35 sau 40 de lei, începând cu 1 iulie. Tichetele de masă sunt unul dintre avantajele salariale acordate de angajatori și sunt utilizate pentru achiziționarea de produse alimentare. Ele sunt considerate venituri neimpozabile și nu sunt luate în calcul la stabilirea bazei de calcul pentru impozitul pe venit.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro