Reclamă

Veste proastă pentru proprietarii de case și apartamente din România. S-ar putea schimba curând modul în care taxele și impozitele sunt calculate. Specialiștii în economie susțin că românii plătesc prea puțin pentru acestea. 

Noi taxe pentru români la case și apartamente

România este printre țările cu cele mai mari taxe și impozite atunci când vine vorba de salariile populației. Totuși, țara noastră este un rai pentru cei care au case, terenuri și imobile. Mai exact, avem printre printre cele mai mici impozite pe case şi terenuri din Uniunea Europeană.

Guvernul României ar putea lua această decizie după ce Banca Mondială a dusținut că actualul sistem de impozitare aduce prea puțin la buget.

În date concrete, țara noastră colectează din aceste taxe și impozite 0,5% din PIB. În restul Uniunii Europene, media este de 1,2%.

Modificarea adusă ar putea însemna că în loc să plătească pentru suprafața pe care o dețin, taxele românilor să fie calculate în funcție de valoarea terenului și a imobilului pe care îl au.

Același sistem s-ar putea aplica și pentru apartamente. În acest caz, ar putea fi luate în considerare suprafața acestora, dar și zona în care blocul este amplasat. Spre exemplu, în București, în prezent, taxele și impozite sunt asemănătoare pentru proprietari, indiferent de zonele în care au imobilele.

Autoritățile ar urma să verifice și să evalueze fiecare imobil în parte

O astfel de schimbare ar însemna că autoritățile vor fi nevoite să facă inspecții și evaluări. Fiecare locuință, fie ea imobil sau casă, ar trebui să fie evaluată de specialiști pentru ca acest tip de taxare și impozitare să fie posibil.

Un prim pas spre acest sistem a fost deja făcut. Autorităţile lucrează deja la un registru în care să fie descrise materialele din care este construită locuinţa şi valoarea estimată a acesteia. Termenul asumat prin PNRR este anul 2025.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro