România se confruntă cu date alarmante: doar 76% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională au luat medie peste 5. În condițiile în care din totalul de copii de 220.000, 60.000 au fost absenți.
Doar 76% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională au luat medie peste 5
Examenele naționale susținute de elevii din ani terminali ai României a scos din nou la iveală o realitate cruntă. Pe lângă suspiciunile de fraudă, numărul celor care au obținut medii peste 5 este alarmant de mic.
La Evaluarea Națională, cu probe la limba și literatura română și matematică, au luat parte 160.000 de elevi.
În total, numărul lor ar fi trebuit să fie de 220.000 dacă este luat în considerare numărul tuturor copiilor născuți în anul 2008. Dar peste 60.000 de minori nu s-au înscris la acest examen.
Dintre aceștia, un număr de 117.000 de elevi au obţinut media peste 5. Adică cu o rată de promovare de puţin peste 76%. Este cea mai mică din ultimii 3 ani din țara noastră.
Mai mult decât atât, există suspiciuni în rândul părinților de fraudă. Un grup a înaintat deja o petiție, după ce s-a observat că anumiți elevi, cu rezultate mai slabe la învățătură, au luate note mari.
Reprezentanții Ministerului Educației au fost convocați la Senat
Reprezentanții Ministerului Educației au fost convocați la Comisia pentru învățământ din Senat de USR. Partidul din opoziție a făcut acest lucru pentru a le cere să dea explicații privind suspiciunile de fraudă la examenul de Bacalaureat.
În toată țara, au existat mai multe cazuri de elevi dați afară în timpul probelor, după ce au fost prinși când încercau să copieze. Unii cu metode clasice, alții cu dispozitive moderne, cu camere video/foto și conexiune la internet.
Cea mai gravă acuzație este adusă însă Ministerului Educației. În prima zi de examen, când elevii au susținut proba la Limba și Literatura Română, au apărut suspiciuni că subiectele s-au scurs în mediul public.
Acest lucru s-a întâmplat după ce pe dexonline expresia „de bună seamă”, pentru care elevii trebuiau să găsească un sinonim, a fost căutată de un număr record de ori.
Ligia Deca, ministrul Educației, a adresat subiectul și a susținut că acest lucru nu este o dovadă pentru aceste acuzații. În plus, ea a dat garanții că extragerea și transmiterea subiectelor se face conform procedurii.