Reclamă

În perioada vacanțelor, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) subliniază importanța verificării condițiilor de utilizare a roamingului pentru a evita cheltuielile neașteptate.

Utilizatorii de telefonie și internet mobil care călătoresc în străinătate trebuie să acorde atenție sporită utilizării serviciilor de roaming și să verifice condițiile de utilizare, indiferent de destinație, fie că se află în state care fac parte din Spațiul Economic European (SEE) sau în afara lui. ANCOM atrage atenția asupra roamingului involuntar, care poate apărea în zonele de graniță.

Ce trebuie să știe utilizatorii despre roaming în spațiul UE/SEE și roamingul involuntar

Pentru călătoriile în afara României, ANCOM recomandă verificarea dacă planul tarifar achiziționat include serviciul de roaming internațional. Utilizatorii pot beneficia de roaming internațional doar dacă furnizorul la care au achiziționat planul tarifar are contracte de roaming cu furnizorii din țările vizitate. 

Este important să se verifice cu atenție tarifele minime aplicate pentru serviciul de roaming internațional în țările precum Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc și Israel, deoarece aceste tarife nu sunt reglementate. 

Tarifele pentru apeluri primite sau efectuate, trimiterea de SMS-uri și utilizarea internetului pot varia în funcție de destinație și operator, iar tarifarea se poate face la minut sau în unități de trafic de date (KB, MB).

ANCOM aduce în atenție faptul că operatorii pot percepe și tarife standard sub formă de pachete, unde utilizatorul va fi taxat cu întregul preț al pachetului, chiar dacă utilizează doar o parte din resursele incluse. De exemplu, se pot aplica tarife de 7 euro/30 minute pentru apeluri primite sau efectuate sau 18 euro/4000 MB utilizați. Operatorii pot oferi și opțiuni tarifare punctuale cu resurse și tarife diferite în funcție de țara de destinație, tipul de serviciu și ofertă deținută de utilizator.

În perioada vacanțelor, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) subliniază importanța verificării condițiilor de utilizare a roamingului pentru a evita cheltuielile neașteptate.

Ce trebuie să știe românii

Pentru călătoriile în statele din spațiul UE/SEE, regulamentul european „Roam like at home” permite utilizatorilor să folosească resursele naționale de voce, SMS și date și în țările membre ale Uniunii Europene, precum Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria, precum și Norvegia, Islanda și Liechtenstein. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, regulamentul nu se aplică automat, iar utilizatorii trebuie să verifice tarifele de roaming.

În cazul călătoriilor în zonele de graniță din România, există riscul de a utiliza involuntar serviciul de roaming internațional dacă telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. 

Chiar dacă utilizatorii se află pe teritoriul României, vor fi facturați pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum ar fi într-un stat vecin. Această situație poate apărea și în cazul utilizării serviciului de roaming într-un stat din SEE în zona de graniță cu un stat din afara SEE.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro