Reclamă

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că România trebuie să implementeze mai multe reforme importante pentru a beneficia de fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Printre aceste reforme se numără reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanța companiilor de stat și reforma salarizării bugetare. Fără aceste măsuri de reformă, accesarea fondurilor europene devine o provocare.

Marcel Boloș, anunț îngrijorător: România ar putea pierde banii din PNRR

Marcel Boloș subliniază importanța îmbunătățirii colectării veniturilor și controlului cheltuielilor publice prin administrarea fiscală eficientă, combaterea evaziunii fiscale și gestionarea eficientă a cheltuielilor. Aceste acțiuni au ca scop creșterea veniturilor și reducerea cheltuielilor inutile. Totodată, reformele structurale sunt esențiale pentru dezvoltarea României în diferite sectoare, precum piața muncii, administrația publică și întreprinderile de stat.

Oficialul atrage atenția asupra faptului că România se află într-o situație de deficit excesiv, iar acest lucru poate pune în pericol obținerea fondurilor europene alocate prin PNRR. Execuția bugetară la cinci luni arată un deficit de 2,33% din PIB, iar țara noastră se află sub procedura de deficit excesiv activă în Uniunea Europeană. Astfel, există riscul de a pierde aceste fonduri europene, ceea ce ar avea consecințe negative asupra stabilității fiscale, credibilității și sănătății economiei.

pensii speciale

Datoria publică trebuie gestionată eficient

Ministrul Finanțelor subliniază importanța gestionării eficiente a datoriei publice în abordarea deficitului excesiv. În acest sens, se recomandă practici prudente de gestionare a datoriilor, precum optimizarea costurilor îndatorării, diversificarea surselor de finanțare și extinderea scadențelor datoriilor. O astfel de abordare responsabilă poate consolida credibilitatea României în cadrul Uniunii Europene și poate aduce beneficii suplimentare, cum ar fi sprijin financiar și noi oportunități de investiții.

De asemenea, se subliniază importanța creării unui mediu de afaceri favorabil, încurajarea inovației și antreprenoriatului și atragerea investițiilor interne și străine. Utilizarea eficientă a fondurilor europene alocate României prin PNRR și cele două exerciții bugetare multianuale are o importanță majoră în stimularea activității economice și în schimbarea vieților oamenilor. Prin urmare, este necesară implementarea reformelor și gestionarea eficientă a resurselor pentru a profita de oportunitățile oferite de fondurile europene.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro