Reclamă

Investițiile Rusiei și Chinei s-au axat în ultima vreme pe tehnologii și capacități militare specifice atacării cablurilor subacvatice. Îngrijorător este faptul că pe acestea se bazează 95% din traficul de internet la nivel mondial.  Detaliul a stârnit deja panica la nivelul mai multor state.

Cablurile subacvatice de internet sunt în pericol?

Infrastructura de cabluri alcătuiește un sistem care procesează zilnic tranzacții în valoare totală de aproximativ 10 trilioane de dolari. Cel puțin în prezent, aceasta este considerată vulnerabilă în zonele de conflict.

Edward Stringer, fostul director de operațiuni al Ministerului britanic al Apărării a dat avertizări șocante. Acesta face referire la consecințele grave pe care un astfel de atac asupra cablurilor subacvatice le-ar putea avea asupra comerțului internațional. De asemenea și asupra sistemului bancar și financiar și a industriei tehnologice.

În prezent, 95% din traficul de date la nivel internațional trece prin aproximativ 200 de cabluri subacvatice. Fiecare dintre acestea având capacitatea de a transfera până la 200 de terabiți pe secundă.

Potrivit lui Stringer, Rusia și China au dezvoltat flote de submersibile fără echipaj special concepute pentru a ataca aceste cabluri subacvatice. În contextul escaladării conflictelor globale, există temeri că aceste țări ar putea folosi atacurile  în acest sens.

De altfel, deja au existat incidente în acest sens. În octombrie 2022, un cablu subacvatic care conecta Insulele Shetland de restul lumii a fost tăiat în două locuri. Un vas rusesc de „cercetare științifică” a fost detectat în apropierea zonei.

Cu toate acestea, este dificil să se dovedească cu certitudine vinovăția Rusiei în astfel de incidente. Deconectarea de la internet poate fi atribuită și unor accidente nedorite sau fenomene naturale, precum bărcile de pescuit sau cutremurele.

Tratatele internaționale existente nu acoperă în totalitate această problemă, iar statele maritime s-au abținut până acum să atace infrastructura submarină la scară largă. Totuși, lucrurile se pot schimba în orice moment. Atenția în acest sens este îndreptată spre liderul de la Kremlin.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro