În fiecare an, pe data de 29 iunie, creștinii din întreaga lume îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Aceștia sunt considerați doi dintre cei mai importanți apostoli ai lui Mântuitorului Iisus Hristos. Această sărbătoare are o semnificație specială pentru credincioșii care au greșit împotriva lui Dumnezeu. Petru și Pavel înșiși au avut experiențe dureroase înainte de a deveni figuri importante în creștinism. Astfel, acum, cei doi apostoli sunt considerați modele de conduită în credință.
Șfinții Apostoli Petru și Pavel – însemnătate
Sfântul Petru, numit Chifa (piatră) de către Hristos, a fost un pescar care L-a urmat. Cu toate acestea, în momentul arestării lui Iisus, Petru l-a renegat de trei ori. După Învierea Domnului, Petru a devenit una dintre cele mai influente figuri ale creștinismului. El a propovăduit și convertit mulțimi de oameni. Tradiția spune că Sfântul Petru are cheile Raiului și că are puterea de a proteja de rele și de a aduce ajutor celor care îi cer sprijinul.
Sfântul Pavel, cunoscut și sub numele de Paul în tradiția catolică, a fost un feroce persecutor al creștinilor. Totul înainte însă de a se converti în urma unei întâlniri cu Hristos pe drumul spre Damasc. După această întâmplare, Pavel a devenit unul dintre apostoli și misionari ai creștinismului, călătorind și întemeind numeroase comunități creștine. Epistolele sale, prezente în Sfânta Scriptură, au fost o sursă de inspirație pentru credincioși de-a lungul timpului.
Această sărbătoare este asociată cu numeroase tradiții și superstiții. Se spune că în această zi apar licuricii, considerați a fi scântei ale biciului Sfântului Petru. Aceste semne îi ajută pe cei rătăciți în păduri sau în munți să găsească drumul. De asemenea, astăzi se dă de pomană pentru cei decedați.
Tradiția populară mai spune că în această zi nu se scutură merii pentru a proteja livezile de grindină. De asemenea, femeile văduve sunt sfătuite să nu consume mere până în ziua de Sfântul Ilie, pentru a se menține sănătoase. În această zi, oamenii sunt îndemnați să meargă la biserică și să se roage pentru iertare și îndrumare spirituală.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt, de asemenea, considerați ocrotitorii sistemului penitenciar din România. Tocmai datorită faptului că ei înșiși au trecut prin experiența închisorii pentru credința lor în Hristos. Această asociere îi face să fie protectorii celor privați de libertate și le oferă speranță celor care au greșit că pot găsi iertarea și o nouă direcție în viață prin credință.