Reclamă

Suprasolicitarea înainte de concediu devine o problemă tot mai frecventă și tot mai preocupantă în România. Din ce în ce mai mulți oameni ajung să se simtă copleșiți și epuizați în perioada premergătoare plecării în vacanță, încercând disperat să-și finalizeze toate sarcinile și responsabilitățile înainte de a pleca în concediul mult așteptat.

Deși termenul „burnout-ul de vacanță” nu este un concept oficial recunoscut în literatura de specialitate, acest fenomen nou începe să fie observat și discutat din ce în ce mai mult. Practic, el reprezintă manifestarea simptomelor caracteristice ale burnout-ului în cazul persoanelor care se străduiesc să-și încheie toate treburile înainte de plecarea în vacanță, fiind mai des întâlnit în rândul celor care desfășoară activități de birou, au proiecte cu termene limită și planifică concedii de durată mai lungă.

Psihiatrul Mihai Bran a explicat că acest fenomen devine evident atunci când vacanța are o durată mai mare, de aproximativ 10 zile până la două săptămâni sau chiar mai mult. În această perioadă, presiunea de a finaliza absolut toate sarcinile și proiectele devine copleșitoare, iar persoanele afectate se confruntă cu o serie de simptome și consecințe negative, conform Antena 3.

Persoanele care fac muncă de birou, în pericol! Un nou fenomen face ravagii în rândul acestor angajați
Pixabay

Care sunt simptomele burnout-ului

Printre simptomele burnout-ului de vacanță se numără oboseala crescută, dificultăți în a-și concentra atenția și a-și îndeplini sarcinile, probleme de somn, apatie și lipsă de motivație. De asemenea, persoanele afectate ajung să trăiască cu teama de a merge la locul de muncă și nu mai simt aceeași plăcere în a-și desfășura activitățile profesionale.

Psihiatrul Mihai Bran recomandă câteva strategii pentru a depăși burnout-ul de vacanță. Este important să ne organizăm eficient și să prioritizăm sarcinile de la locul de muncă, concentrându-ne mai întâi asupra celor mai importante și urgente. Aceasta poate ajuta la evitarea aglomerării și panicării că nu vom reuși să finalizăm totul înainte de plecare.

De asemenea, este benefic să căutăm sprijin specializat în astfel de situații. Psihiatrul menționează posibilitatea de a apela la colegi psihoterapeuți sau la profesioniști în coaching, care pot oferi suport și îndrumare adecvată. În cazurile în care simptomele sunt intense și persistă chiar și după întoarcerea din vacanță, este recomandat să ne consultăm cu un specialist în sănătatea mintală, în special un psihiatru, pentru a investiga și alte posibile comorbidități și probleme de sănătate care ar putea influența funcționarea pe termen lung.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro