Reclamă

Meteorologii au emis un avertisment cu privire la un fenomen meteo alarmant ce amenință Europa. Este vorba despre canicula invizibilă, cauzată de temperaturile extreme înregistrate în oceane în ultimele luni. Iată ce înseamnă de fapt acest fenomen și care zone vor fi afectate.

În anul 2022, Europa a fost lovită de o caniculă devastatoare, soldată cu pierderi umane și incendii de proporții. Recordul european de temperatură a atins 48,8°C în provincia Siracuza, Sicilia, iar multe alte țări au suferit temperaturi de peste 40°C.

Ce înseamnă „canicula invizibilă”

La începutul acestei veri, meteorologii francezi au lansat un avertisment cu privire la un nou fenomen meteo amenințător pentru Europa. Este vorba despre canicula invizibilă din nordul Oceanului Atlantic, care poate provoca o criză climatică și poate duce la dispariția unor specii marine, în special a colarilor și nevertebratelor.

Fenomenul constă în creșterea temperaturii la suprafața Oceanului Atlantic. Între martie și mai, temperatura medie a crescut în Atlanticul de Nord, ajungând la 23,3 grade Celsius, cu 1,3 grade peste media istorică înregistrată din 1850. Sateliții au raportat chiar și valori cu până la 5 grade Celsius mai mari în largul coastelor irlandeze. Este posibil ca acest fenomen extrem să devină din ce în ce mai frecvent odată cu accentuarea încălzirii globale.

foto: pixabay

„Atlanticul de Est, de la Islanda până în tropice, este mult mai cald decât în mod obișnuit. Dar zonele din jurul nord-vestului Europei, inclusiv părți ale Regatului Unit, înregistrează temperaturi de suprafață ale mării semnificativ mai ridicate decât media”, a declarat Stephen Belcher, directorul Met Office.

Care este explicația

Principala explicație pentru canicula invizibilă este legată de condițiile atmosferice, în special de prezența unui anticiclon deasupra vestului Europei. Absența norilor și a vântului permite o absorbție mai mare a energiei solare de către suprafața oceanului, împiedicând amestecul apelor calde de la suprafață cu cele reci din adâncime.

Această creștere a temperaturii la suprafață, de peste 23°C în Atlanticul de Nord, nu este în întregime surprinzătoare pentru cercetători, deoarece știu că oceanele absorb aproximativ 90% din căldura generată de efectul de seră. Totuși, rapiditatea cu care a avut loc acest fenomen i-a surprins pe mulți.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro