Reclamă

Comisia Europeană a aprobat recent un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru cinci țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România. Acest sprijin vine în urma problemelor cu care se confruntă aceste state din cauza importului masiv de cereale din Ucraina.

Bruxelles-ul a decis să aloce fonduri în valoare de 100 de milioane de euro pentru România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, pentru a compensa pierderile suferite din cauza importurilor de cereale. În luna aprilie, Comisia Europeană a propus această măsură, având în vedere situația dificilă în care se află fermierii din aceste cinci țări, ca urmare a importurilor masive de cereale din Ucraina, care au dus la saturarea piețelor și scăderea prețurilor.

Bani de la Comisia Europeană pentru România

În detaliu, Polonia va primi 39,33 de milioane de euro, România 29,73 de milioane de euro, Ungaria 15,93 de milioane de euro, Bulgaria 9,77 de milioane de euro, iar Slovacia 5,24 de milioane de euro. Aceste sume au fost anunțate oficial de către executivul Uniunii Europene.

Regulamentul oferă posibilitatea acestor cinci țări să adauge granturi suplimentare în proporție de până la 200%, cu condiția ca plățile să nu afecteze piața sau să conducă la supra-compensări, și ca aceste plăți să fie realizate până la 31 decembrie 2023, conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina vor fi compensați

În plus, Comisia Europeană a precizat că acest pachet de sprijin financiar are ca scop compensarea parțială a fermierilor cei mai afectați de importurile de cereale din Ucraina, în cadrul celor cinci state membre afectate. Algoritmul de alocare a fondurilor a luat în considerare nivelul plăților directe, volumul comerțului cu cereale și fluctuațiile asociate acestuia.

Se dau bani de la Comisia Europeană pentru acești români! Ce sumă primește țara noastră și la ce pot fi folosiți banii
arhivă presă

Până cel târziu la data de 30 septembrie 2023, cele cinci țări vor trebui să notifice Comisia Europeană în legătură cu următoarele aspecte:

  • descrierea măsurilor care trebuie luate,
  • criteriile utilizate pentru calcularea ajutorului și justificarea alocării acestuia către fermieri,
  • impactul estimat al măsurilor pentru compensarea pierderilor economice cauzate de importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina,
  • acțiunile întreprinse pentru atingerea acestui impact estimat,
  • acțiunile luate pentru evitarea distorsionării concurenței și a supra-compensării,
  • prognoza pentru plățile cheltuielilor Uniunii Europene până la 31 decembrie 2023,
  • nivelul sprijinului suplimentar acordat și acțiunile întreprinse pentru controlul eligibilității fermierilor și protejarea intereselor financiare ale UE.

Când vor intra în vigoare măsurile

Aceste măsuri vor intra în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. De asemenea, Comisia Europeană a autorizat prelungirea măsurilor restrictive impuse de cele cinci state până la data de 15 septembrie, pentru a bloca comercializarea cerealelor din Ucraina pe teritoriul lor, cu excepția tranzitului către alte țări.

Pachetul de sprijin financiar de 330 de milioane de euro propus pentru celelalte 22 de state membre ale Uniunii Europene va fi aprobat oficial în cadrul unei viitoare reuniuni a reprezentanților acestor state, conform declarațiilor Comisarului European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Această măsură vine ca urmare a eforturilor de a depăși reticențele statelor membre și de a asigura sprijinul necesar fermierilor afectați de diverse crize, precum creșterea prețului energiei și îngrășămintelor din cauza războiului din Ucraina, inundațiilor din Italia sau secetei care afectează întregul continent european.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro