Reclamă

În conformitate cu rânduielile bisericești, Biserica Ortodoxă impune anumite reguli referitoare la organizarea petrecerilor în perioadele de post. Nu doar nunțile sau botezurile sunt vizate în acest sens ci orice gen de petrecere. La baza acestui fapt stau o serie de aspecte ce țin de rânduiala și conduita creștinească.

De ce nu ar trebui să organizăm petreceri în perioadele de post?

Postul este dincolo de exercițiul fizic de înfrânare de la anumite alimente, unul spiritual. O jertfă adusă lui Dumnezeu în care ne aplecăm mai mult spre rugăciune, smerenie, grijă la față de aproapele. Un post creștinesc ținut cum se cuvine este acela în care nu se dansează sau nu se petrece. Este o perioadă în care se presupune că omul caută liniștea lăuntrică și rugăciunea. Din acest motiv, petrecerile sunt interzise în perioadele de post de peste an. Din nefericire, în ultimii ani, tot mai multe persoane ajung să încalce aceste rânduieli.

Potrivit învățăturilor bisericești, nu putem petrece, implicit organiza nunți sau botezuri în cele patru mari posturi de peste an. Este vorba despre Postul Paștilor, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Nașterii Domnului. Totodată, nici în zilele de miercuri și vineri din timpul anului bisericesc.

În același timp, în zilele de 14 septembrie și 29 august, în săptămâna brânzei. Mai mult, în Săptămâna Luminată, în Duminica Rusaliilor, în ajunul și în ziua tuturor praznicelor împărătești și în perioada cuprinsă între Crăciun și Bobotează, căsătoria religioasă este interzisă.

Motivațiile invocate pentru aceste interdicții sunt legate de pregătirea spirituală și trupească a cuplului înainte de primirea Sfintei Împărtășanii, care are loc în timpul postului. De asemenea, se dorește evitarea contrastului dintre atmosfera de sobrietate și înfrânare specifică postului și bucuria și petrecerile asociate cu nunțile sau botezurile.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro