Reclamă

Rusia a fost în pragul unui război civil, după ce gruparea de mercenari Wagner și-a întors armele împotriva forțelor militare controlate de Kremlin. Evgheni Prigojin, liderul grupării, și-a retras trupele după ce a ajuns la o înțelegere cu Vladimir Putin.

Ce se va întâmpla cu Evgheni Prigojin, după ce a încercat să atace Moscova

Evgheni Prigojin, numit sâmbătă, 25 iunie, „trădător” de Vladimir Putin, se mută în Belarus. Hotărârea vine după ce și-a mobilizat trupele și a pornit cu ele în marș spre Moscova. Aici, avea de gând să-l confrunte pe Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia.

Cel care a reușit să medieze conflictul dintre mercenari și Kremlin a fost președintele Belarusului, Alexandr Lukașenco. Liderul a discutat personal cu Prigojin și l-a făcut să renunțe la intențiile sale de a ajunge în capitala Rusiei.

În urma înțelegerii, liderul grupării Wagner va locui în Belarus. Nu va avea dosar penal, după cum decisese Putin și va primi și protecție. Nici membrii grupării care au luat parte la răscoală nu vor fi supuși niciunei pedepse.

Din informațiile disponibile, se pare că aceștia se vor întoarce la tabele militare de pe front de care aparțin. Doar că vor intra sub conducerea armatei ruse.

In this handout photo taken from video released by Prigozhin Press Service, Yevgeny Prigozhin, the owner of the Wagner Group military company, records his video addresses in Rostov-on-Don, Russia, Saturday, June 24, 2023. The owner of the Wagner private military contractor who called for an armed rebellion aimed at ousting Russia’s defense minister has confirmed in a video that he and his troops have reached Rostov-on-Don. (Prigozhin Press Service via AP)

De ce a vrut liderul Wagner să ajungă la Moscova

Furia lui Prigojin a atins cote maxime după ce o tabără a grupării sale paramilitare a fost atacată. Liderul Wagner a acuzat că în spatele atacului ar fi fost armata din Rusia, fiind comandat de Serghei Șoigu.

Între Prigojin și Șoigu cu existat numeroase neînțelegeri legate de războiul din Ucraina. Liderul Wagner a amenințat că merge cu trupele la Moscova, după ce au preluat sâmbătă controlul asupra cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don.

Liderul Wagner a declarat că nu au existat victime în urma acestei răscoale a sa și nu s-a dorit „vărsare de sânge”.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro