Reclamă

Mai mulți parlamentari PSD, inclusiv ministrul Agriculturii actual, au propus un proiect de lege la Parlament, care vizează reglementarea sectorului cărnii. Propunerile includ interzicerea vânzării cărnii sintetice în laborator pe piața internă și obligarea operatorilor economici să afișeze pe etichetele produselor de carne prețul de achiziție din piața internă sau externă.

Proiectul respectă regulamentele europene în ceea ce privește etichetarea cărnii și produselor procesate pe bază de carne. Etichetele vor include un cod QR și prețul de achiziție atât de pe piața internă, cât și de pe piața externă.

Potrivit proiectului, termenul „produs românesc” înseamnă carne și produse din carne obținute în totalitate din fermele din România. Utilizarea acestui termen este interzisă dacă nu se îndeplinesc condițiile respective. De asemenea, procentul de carne din compoziție trebuie să fie specificat pe etichetele produselor de carne comercializate pe piața internă.

Carnea sintetică ar putea fi interzisă la noi în țară

Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente vor fi expuse și vândute separat față de produsele din carne autentice, iar cumpărătorii trebuie să fie informați în mod explicit cu privire la conținutul acestor produse.

Aceste prevederi se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor din restaurante, fast-food-uri și alimentația publică, în care se folosesc produse de bază cu adaos de ingrediente. Orice neregularitate constatată de autorități va fi notificată direct operatorului economic sau importatorului și distribuitorului de produse alimentare. Comercianții care modifică informațiile de pe etichetă vor fi sancționați conform legislației în vigoare.

Proiect de lege: Acest tip de carne ar putea fi interzisă în România. Cine nu respectă legea va fi sancționat dur
Sursa: Social media

Amenzile vor fi uriașe pentru cei care nu respectă legea

Proiectul de lege interzice comercializarea cărnii sintetice obținute în laborator și a produselor culinare din alimentația publică care conțin carne sintetică. Încălcarea prevederilor atrage sancțiuni cu amenzi cuprinse între 20.000 și 150.000 de lei. Verificarea respectării și aplicarea sancțiunilor va fi efectuată de personalul autorizat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor elabora normele metodologice și ghidul de definiții și termeni în industria de procesare a cărnii în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Proiectul intitulat „Legea cărnii și a produselor din carne” a fost inițiat de 7 parlamentari PSD, printre care se numără și Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Proiectul va fi dezbătut în primă fază în Senat, iar Camera Deputaților va fi forul decizional.

La audierile din comisiile parlamentare pentru preluarea portofoliului de ministru al Agriculturii, Florin Barbu a anunțat în data de 14 iunie că va propune în Parlament Legea cărnii și a produselor din carne. El a menționat că aceasta va impune separarea cărnii pe rafturi, etichetare corectă și interzicerea grăsimilor animale în produsele procesate din carne, urmând modelul Legii laptelui și a produselor lactate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro