Numărul cazurilor de febră Dengue, o boală periculoasă, a crescut alarmant în Europa anul trecut. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a raportat aproape aceeași cantitate de îmbolnăviri ca în perioada 2010-2021. ECDC a atras atenția că schimbările climatice au dus la sporirea țânțarilor purtători ai bolii pe continentul nostru.
În 2022, Europa a înregistrat 71 de cazuri de febră Dengue, o boală fără tratament care poate provoca dureri severe, hemoragii interne și chiar deces. Aceste cifre se apropie de numărul de cazuri raportate în ultimii 12 ani, respectiv 74.
Încep să se înmulțească cazurile de febra Dengue
ECDC a avertizat că există un risc crescut de transmitere a bolilor precum febra Dengue, febra galbenă, West Nile, Zika și Chikungunya prin înțepăturile de țânțari. Această problemă este strâns legată de încălzirea globală.
Conform unui raport prezentat de ECDC, țânțarul Aedes albopictus, care transmite virusul Chikungunya și febra Dengue, a migrat tot mai mult în nordul și vestul Europei. În urmă cu 10 ani, acest țânțar a fost găsit în 114 regiuni din opt țări europene. În prezent, poate fi găsit în 337 de regiuni din 13 țări.
De asemenea, țânțarul Aedes aegypti, purtător al febrei Dengue, febrei galbene, Chikungunya, Zika și West Nile, s-a stabilit în Cipru în 2022 și se răspândește acum în alte țări europene. Această extindere este influențată de temperaturile în creștere din Europa, precum și de ploile abundente și inundații, care favorizează reproducerea țânțarilor.
O boală mortală transmisă de țânțari ar putea face ravagii în lume
Directorul ECDC, Andrea Ammon, a declarat că dacă această tendință continuă, ne putem aștepta la un număr mai mare de cazuri și decese cauzate de boli precum Dengue, Chikungunya și West Nile. Ea a subliniat importanța controlului populației de țânțari, monitorizării sporite și luării de măsuri de protecție.
Ammon a adăugat că aceste boli, considerate exotice în trecut, au devenit acum cazuri autohtone în Europa. Populația europeană este sfătuită să utilizeze plase de protecție împotriva țânțarilor, să doarmă în camere răcoroase cu aer condiționat, să poarte haine care acoperă pielea și să utilizeze creme anti-țânțari. De asemenea, este importantă educaț ia populației cu privire la bolile transmise de țânțari prin campanii de informare.
În prezent, nu există un tratament specific pentru febra Dengue. Deși 80% dintre infecții sunt ușoare, cazurile severe pot provoca hemoragii interne, afectarea organelor și chiar decesul pacienților. Anul acesta, primele cazuri de febră Dengue au fost raportate în Sudan, iar boala a ajuns și în Peru, unde a fost declarată stare de urgență în regiunile afectate.
Febra Chikungunya a fost identificată pentru prima dată în Africa în 1953. Aceasta provoacă dureri articulare intense, dar este rar fatală. Nu există un vaccin disponibil pentru prevenirea bolii, iar tratamentul constă în general în medicamente pentru ameliorarea durerii.
Virusul West Nile provoacă de obicei dureri de cap, febră, dureri musculare și articulare, greață și oboseală. Simptomele pot persista timp de câteva săptămâni sau chiar luni la cei infectați cu acest virus. Boala poate fi mortală.
Potrivit ECDC, în 2022 s-au raportat în Europa 1.339 de cazuri (excluzând cazurile importate din afara continentului) și 104 decese.