Reclamă

Pensiile speciale sunt o problemă uriașă în România. Guvernul întâmpină dificultăți în procesul de reformă. Ca urmare, sute de magistrați din țară au decis să-și suspende temporar activitatea, nemulțumiți de modificările planificate prin noua lege a pensiilor. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a exprimat și el opinia în această chestiune.

Pensii speciale în România

Pensile speciale ale magistraților sunt cele mai mari din țară. În mai 2023, numărul de beneficiari era de 10.281, conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), fără a lua în considerare pensiile militare.

Dintre aceștia, 5.252 sunt pensionari din rândul procurorilor și judecătorilor. Pentru beneficiarii Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, pensia medie de serviciu este de 21.555 de lei, din care 19.902 lei sunt suportați de bugetul de stat. Practic, aceasta înseamnă o pensie medie de 11 ori mai mare decât cea a unui pensionar obișnuit din sistemul public de pensii.

Cu toate acestea, magistrații sunt nemulțumiți de schimbările planificate prin noua lege a pensiilor, în special cele referitoare la modificarea vârstei de pensionare și a cuantumului pensiei. De asemenea, se va aplica un impozit al cărui procent nu a fost încă stabilit.

Magistrații sunt nemulțumiți de reforma pensiilor speciale

În consecință, mai multe instanțe și parchete din țară, inclusiv Curtea de Apel București, Tribunalul București și parchetele de pe lângă acestea, au decis suspendarea activității pentru o perioadă nedeterminată, ca urmare a modificărilor propuse pentru legea privind pensiile speciale ale magistraților.

CSM susține pozițiile exprimate de magistrați și consideră că situația este de o gravitate deosebită, afectând în mod fundamental independența justiției și statutul magistraților. Consiliul afirmă că nu se opune în principiu reformării sistemului de pensii de serviciu, dar dorește identificarea celor mai adecvate soluții normative.

În zilele următoare, președintele CSM se va întâlni cu reprezentanții puterii executive și legislative pentru a găsi cea mai bună soluție legislativă, care să asigure statul de drept, independența justiției și predictibilitatea legii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că, conform noii legi a pensiilor speciale, vârsta de pensionare și condițiile de calcul al vechimii în muncă se vor modifica treptat, iar pensiile speciale vor fi impozitate, probabil, cu 15% din suma care depășește salariul mediu net pe economie.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro