Reclamă

Procurorii din parchetele de pe lângă Tribunalul București și judecătoriile de sector au luat decizia de a suspenda activitatea lor pe termen nelimitat, într-un protest împotriva modificărilor aduse condițiilor de acordare a pensiei de serviciu pentru magistrați. Această decizie a fost luată și de judecătorii de la mai multe instanțe.

Procurorii argumentează că protestul lor va continua până când se va adopta o reglementare care să ofere predictibilitate și să respecte independența justiției și statutul magistraților. Ei solicită ca punctele de vedere exprimate de sistemul judiciar și de asociațiile profesionale să fie luate în considerare în procesul legislativ.

Procurorii din România nu mai vor să muncească

În ceea ce privește judecătorii Curții de Apel București, aceștia au hotărât să amâne judecarea cauzelor, cu excepția celor urgente, până când legiuitorul va asigura respectarea statutului lor și a muncii prestate atât de judecători, cât și de personalul auxiliar de specialitate. Motivațiile invocate de judecători sunt volumul mare de muncă la care sunt supuși, subdimensionarea cronică a personalului și lipsa de transparență din partea puterii legiuitoare.

Procurorii din România nu mai vor să muncească! Ce îi nemulțumește pe magistrați

Care este nemulțumirea magistraților

Prin protestul lor, procurorii și judecătorii doresc să sublinieze importanța independenței sistemului judiciar și a statutului magistraților în asigurarea unei justiții corecte și imparțiale. Ei susțin că pensia de serviciu a magistraților este recunoscută și prevăzută în legislație încă din anul 1997 și că eliminarea acesteia nu este susținută de nicio argumentație rezonabilă.

În timpul protestului, instanțele vor continua să judece doar cauzele considerate urgente în materie civilă și penală. De asemenea, se va face demersul de sesizare a mai multor instituții și autorități, printre care președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatul Poporului și președinții Camerei Deputaților și Senatului, în sprijinul întregului corp al magistraților.

Protestele procurorilor și judecătorilor reflectă îngrijorarea față de independența sistemului judiciar și necesitatea respectării statutului și drepturilor magistraților într-un proces legislativ transparent. Astfel de acțiuni evidențiază importanța unei justiții independente și imparțiale într-o societate democratică.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro