După ce reducerea prețului la lapte a eșuat, Guvernul a lansat o nouă inițiativă pentru controlul prețurilor prin intermediul unei măsuri care vizează reducerea adaosului comercial la alimentele de bază. Această regulă se aplică în special produselor precum laptele, carnea, ouăle, făina, uleiul, legumele și fructele.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că începând de luni, autoritățile vor lucra la o ordonanță de urgență pentru a plafona adaosurile comerciale, deoarece nu există în prezent o lege care să reglementeze acest aspect. În prezent, comercianții își stabilesc prețurile după propriile lor criterii.
Se ieftinesc alimentele de bază! Ce trebuie să știe românii
Această măsură de plafonare va fi aplicată asupra tuturor alimentelor de bază, de la fructe și legume până la lactate și ouă.
Actualmente, adaosurile comerciale variază în intervalul 30-300%.
Spre exemplu, un borcan de dulceață poate costa 14 lei într-un magazin al producătorului, în timp ce același produs poate ajunge la 20 lei în supermarketuri, indicând un adaos comercial de peste 40%. Momentan, nu se cunoaște încă nivelul exact la care va fi plafonat adaosul comercial.
Guvernul a menționat că se va discuta această problemă în această săptămână, însă deja există o plafonare a prețurilor în cazul produselor lactate. Cu toate acestea, această măsură de plafonare a fost considerată ineficientă, deoarece prețul laptelui nu a scăzut cu 20% așa cum s-a anunțat inițial.
De asemenea, experții nu privesc cu ochi buni această limitare a adaosului comercial, argumentând că orice restricționare a prețurilor ar putea duce la o scădere a ofertei pe piață și la lipsuri de produse esențiale.