Reclamă

Ratele la creditele în euro vor crește din nou, în urma majorării dobânzii cheie de către Banca Central Europeană. Euribor, indicele în funcție de care se calculează ratele în euro ale românilor, este prognozat să înregistreze a opta creștere consecutivă.

Românii care au credite în euro ar putea plăti mai mult, deoarece dobânda de politică monetară a crescut în mod repetat. Această creștere are un impact direct asupra Euriborului, determinând astfel creșterea ratelor de plată în euro pentru români.

Ratele românilor vor crește din nou

Conform specialiștilor, se estimează că Euriborul ar putea atinge nivelul de 4,25%, adică valoarea dobânzii de politică monetară. Aceasta înseamnă că pentru un credit de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani, creșterea dobânzii ar duce la o majorare a ratei cu peste 25 de euro, adică peste 100 de lei.

Vești proaste pentru români! Ratele creditelor vor crește din nou. Câți bani vor scoate oamenii din buzunar
Sursa Foto – Pixabay

Este important de menționat că în ultimul an am observat creșteri semnificative ale Euriborului. De la o valoare negativă în aceeași perioadă a anului trecut, acesta a devenit pozitiv. Specialiștii prognozează că nu ne putem aștepta la scăderi în perioada următoare și chiar anticipăm creșteri până la finalul anului 2023.

Cu cât vor crește ratele românilor

Pentru a exemplifica mai bine impactul creșterii Euriborului asupra ratelor românilor, să luăm în considerare un credit ipotecar de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani, cu o dobândă de indice + 4%. Pe data de 15 iunie 2022, rata era de 233 euro (1151 lei), iar Euriborul era de -0,18%. Pe data de 14 iunie 2023, rata a crescut la 350 euro (1736 lei), iar Euriborul a ajuns la 3,52%. În cazul în care Euriborul ar atinge nivelul BCE de 4,25%, rata ar ajunge la 376 euro (1865 lei) pe data de 21 iunie.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro