Persoanele care au fost victimele unor acțiuni violente vor beneficia de o compensație financiară conform legii. Potrivit unei hotărâri oficiale adoptate recent, aceste victime vor putea primi un avans din compensația financiară sub formă de voucher, pentru a acoperi nevoile urgente cum ar fi hrana, transportul sau medicamentele. Valoarea ajutorului de urgență poate ajunge până la cinci salarii minime brute pe țară.
Conform HG 541/2023, care a intrat în vigoare la 12 iunie, sumele vor fi acordate în cel mult 72 de ore de la solicitarea victimei către Serviciul pentru Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor. Voucherele reprezintă un avans din compensația financiară la care au dreptul victimele și au o valabilitate de 90 de zile de la emiterea lor. Acestea pot fi în format electronic, fizic sau virtual, în funcție de preferința beneficiarului.
Se dau bani în plus de la stat pentru victimele violenței
Ajutorul de urgență poate fi acordat la cerere victimelor unor infracțiuni grave, cum ar fi tentativa de omor, omorul calificat, vătămare corporală, violul, actul sexual cu un minor, agresiunea sexuală, traficul de persoane și traficul de minori, terorismul sau alte infracțiuni intenționate comise cu violență. De asemenea, soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea victimelor decedate prin comiterea infracțiunilor menționate pot beneficia de vouchere.
Pentru a primi ajutorul, infracțiunea trebuie să fi fost comisă pe teritoriul României, iar victima trebuie să fie cetățean român, cetățean străin sau apatrid care locuiește legal în România, cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene aflat legal pe teritoriul României la momentul comiterii infracțiunii sau cetățean străin sau apatrid cu reședința într-un stat membru al UE și aflat legal în România la momentul comiterii infracțiunii.
Noi vouchere pentru români. La ce pot fi folosiți banii
Suma acordată prin voucher poate fi utilizată pentru cheltuielile urgente ale victimelor, cum ar fi hrana, cazarea, transportul, medicamentele, materialele sanitare, precum și pentru materialele de igienă și de uz personal.
Hotărârea stabilește, de asemenea, sancțiuni pentru nerespectarea regulilor privind utilizarea voucherelor. Folosirea acestora în alte scopuri decât cele prevăzute poate fi sancționată cu o amendă de până la 10.000 de lei, iar solicitarea sau furnizarea de numerar în schimbul voucherelor poate fi sancționată cu amenzi de până la 20.000 de lei. Comercializarea voucherelor în schimbul unor sume mai mici sau pentru alte bunuri/servicii decât cele permise poate atrage o amendă de până la 30.000 de lei. Aceste amenzi vor putea fi aplicate începând cu data de 12 iulie 2023, deși hotărârea a intrat deja în vigoare.