Reclamă

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, a anunțat marți descoperirea unor noi resurse de ţiţei și gaze naturale în regiunile Oltenia și Muntenia din sudul României.

Investiția în campania de foraj de explorare s-a ridicat la aproximativ 20 milioane de euro. Descoperirile cumulate au o valoare de peste 30 milioane bep (barili echivalent petrol) resurse recuperabile, ceea ce reprezintă aproximativ trei pătrimi din producția OMV Petrom din 2022.

Forajul de explorare și testare a fost realizat în perioada iunie 2022 – aprilie 2023, iar OMV Petrom a alocat aproximativ 20 milioane de euro în această etapă. Descoperirile reprezintă o veste bună pentru România, care are o istorie îndelungată de producție a ţiţeiului și gazelor naturale.

Comorile României, exploatate de străini

Printre descoperirile semnificative se numără rezervele de ţiţei identificate în perimetrul de explorare Verguleasa din regiunea Olteniei. Această descoperire reprezintă cea mai mare în ultimele decenii pentru compania austriacă, cu resurse de aproximativ 20 milioane bep. Acest lucru va contribui la reducerea declinului producției și va asigura furnizarea continuă de produse esențiale pentru economie.

În perimetrul de explorare Târgovişte, au fost identificate resurse de ţiţei în cantitate estimată la 6 milioane bep. Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar pregătirile pentru dezvoltarea exploatării sunt în desfășurare.

Comorile României, exploatate de austrieci. OMV Petrom a descoperit noi resurse de ţiţei şi gaze naturale

De asemenea, în perimetrul de explorare Târgu Jiu s-au găsit resurse de gaze naturale de aproximativ 7 milioane bep, reprezentând aproape o treime din producția de gaze naturale a României din 2022. O a doua sondă este planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs.

Descoperirile făcute de OMV Petrom

Aceste descoperiri reprezintă rezultatul strategiei de explorare a marii companii, concentrată pe identificarea de noi resurse în apropierea zăcămintelor existente. Acest lucru facilitează dezvoltarea rapidă, conectarea și producția timpurie a resurselor nou descoperite. OMV Petrom este angajată în a asigura continuitatea furnizării și reducerea dependenței de importurile de energie.

OMV Petrom, liderul în domeniul energetic din Europa de Sud-Est, a înregistrat o producție impresionantă de ţiţei și gaze în 2022, aproximativ 43 milioane de barili echivalent petrol (bep). Cu o capacitate de rafinare anuală de 4,5 milioane de tone și o centrală electrică eficientă de 860 MW, grupul își extinde prezența pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub brandurile OMV și Petrom, atât în România, cât și în țările vecine, conform Bursa.ro.

Cine este acționar la OMV Petrom

Acționarii români dețin peste 42% din acțiunile OMV Petrom, cu participații semnificative din partea statului român, prin Ministerul Energiei (20,7%), fondurilor de pensii din România (21,7%), precum și de la peste 500.000 de investitori individuali și alte entități românești. Compania este susținută și de OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, care deține 51,2% din acțiuni, iar restul de 6,4% sunt în mâinile altor investitori străini. Acțiunile OMV Petrom, în proporție de 28,1%, se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este un contribuabil major pentru bugetul de stat, având un impact semnificativ prin plăți cumulate de taxe, impozite și dividende în valoare de aproximativ 39 miliarde de euro în perioada 2005-2022. Compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro în aceeași perioadă. În 2022, impozitele plătite de OMV Petrom au reprezentat 7% din veniturile fiscale ale României.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro