Reclamă

Recent, a fost propusă o modificare legislativă importantă în România, care vizează interzicerea fumatului prin lege. Dacă această propunere va fi aprobată de Senat și Camera Deputaților, posesorii de automobile nu vor mai putea fuma în mașinile lor.

Scopul acestei inițiative este de a proteja copiii de efectele nocive ale fumului de tutun. În plus, se dorește extinderea zonelor în care fumatul este interzis, inclusiv în apropierea școlilor, spitalelor, stațiilor de autobuz, parcurilor și terenurilor de sport.

Un alt aspect al acestei propuneri legislative este sancționarea persoanelor care aruncă mucuri de țigară pe străzi. În prezent, se discută un proiect de lege care prevede amenzi de până la 500 de lei pentru aceste persoane.

Fumatul, interzis prin lege

Propunerea de modificare legislativă, denumită „Niciun copil în apropierea tutunului”, urmărește să aducă schimbări în Legea 349/2002, care se referă la prevenirea și reducerea consecințelor consumului de tutun. Principalul obiectiv al acestui amendament este de a impune reguli mai stricte referitoare la fumat în apropierea copiilor. Propunerea a fost înregistrată oficial în Senat și va fi supusă votului final în Camera Deputaților.

În prezent, legea în vigoare interzice fumatul în toate spațiile publice închise, la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii. Cu toate acestea, propunerea de amendament extinde această interdicție și în alte locuri, cum ar fi terenurile sportive, zonele din jurul stațiilor de așteptare ale mijloacelor de transport în comun, unitățile sanitare și de învățământ, precum și în parcuri, cu excepția zonelor special amenajate pentru fumat, care nu pot depăși 5% din suprafața totală a parcului.

Fumatul, interzis prin lege! Locul în care românii nu vor mai avea voie să fumeze. Informația zilei în România
Social media

Unde nu vor mai avea voie românii să fumeze

De asemenea, proiectul de lege prevede interzicerea fumatului într-o rază de 25 de metri în jurul spitalelor și școlilor, precum și într-o rază de 15 metri în jurul stațiilor de autobuz.

În plus, inițiativa propusă urmărește extinderea restricțiilor privind fumatul în mașini, inclusiv pentru vehiculele personale în prezența copiilor. În prezent, fumatul în mașinile de serviciu este deja interzis conform reglementărilor existente.

Pe lângă aceste măsuri, proiectul de lege propune sancționarea celor care aruncă mucuri de țigară și alte deșeuri de tutun în spațiile publice, prin aplicarea unor amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Este important de menționat că proiectul de lege nu a fost încă adoptat de Parlament, motiv pentru care măsurile propuse nu sunt în vigoare în acest moment.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro