Reclamă

Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce noi amenzi șoferilor. Nu trebuie să uite niciodată să facă acest lucru când pornesc la drum.

S-a promulgat legea: toți șoferii sunt obligați să facă asta de acum înainte

Anul 2023 vine cu noi schimbări la Codul Rutier. Iar în cazul în care conducătorii auto nu cunosc regulile, le poate aduce amenzi pe măsură. Schimbarea a fost votată în Parlament, iar acum a primit și ultimul vot de la președintele Iohannis. În curând, polițiștii vor putea să-i sancționeze pe șoferi în trafic pentru această greșeală.

Este vorba de legea care îi obligă pe șoferi să folosească în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. Adică așa numita „fază scurtă” pe care toți șoferii o folosesc pe parcursul nopții ca să-și lumineze calea.

Dacă până acum acest lucru trebuia făcut doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, de acum înainte trebuie și pe toate categoriile de drumuri publice.

În plus, trebuie menționat că regula nu se aplică doar conducătorilor de mașini normale. Și cei care ies pe drum cu autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere au obligativitatea să se supună regulilor noului Cod Rutier. Așadar, și ei trebuie să aibă mereu luminile pornite.

Ce amendă primești dacă încalci această regulă

În cazul în care un echipaj de poliție observă că acestea nu sunt aprinse, vă pot opri și sancționa. Este vorba de două puncte de penalizare, dar și o amendă de sute de lei.

Legea a fost adoptată în Parlament cu 245 voturi „pentru” şi o abţinere, la jumătatea lunii mai.

În restul Uniunii Europene, această „regulă” este valabilă încă din anul 2011, dar este aplicată abia acum și la noi. Cei care au inițial acest proiect de lege susțin că măsura va ajuta la reducerea numărului de incidente în trafic.

Amintim că România este fruntasă în rândul celorlalte țări membre UE la accidente rutiere. Mai exact, rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România este de 86 la un milion de locuitori. Adică aproape dublu de media europeană, care este de 46.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro