Reclamă

Probele de competențe, zise și orale, la sesiunea din vară a anului 2023 la Bacalaureat vor fi echivalate. Ministerul Educației a explicat cum se vor calcula notele.

Cum se echivalează note la probele orale la Bacalaureat 2023

Absolvenții de clasa a 12-a din acest an nu mai trebuie să susține probleme de competențe specifice examenului de Bacalaureat. Această decizie a fost luată de Ministerul Educației, după greva profesorilor.

Pentru că greva s-a încheiat abia luni, 12 iunie, după ce sindicatele au acceptat noua ofertă a Guvernului, a fost nevoie de o schimbare a modului în care elevii urmau să-și obțină notele la aceste probe denumite clasic „orale”.

Ligia Deca a anunțat că notele vor fi echivalate cu mediile obținute de elevi la materiile la care urmau să susțină probele. Se iau în calcul mediile generale obținute în toți cei 4 ani de liceu.

Ministerul Educației a venit ulterior și cu clarificări în ceea ce privește notele pe care elevii le vor avea.

Ce calificative vor primi elevii

Mai exact, la limba română, cei care au obținut medii între 5 și 6,99 în timpul liceului vor fi echivalați cu nivelul unui utilizator „mediu”. Cei cu medii între 7 și 8,49 vor fi considerați utilizatori avansați, iar cei cu medii între 8,50 și 10 vor fi considerați utilizatori experimentați.

Pentru celelalte probe, ce aplică următorul barem:  elevii cu medii între 5 și 5,99 vor fi considerați utilizatori începători (A1 la probele lingvistice), cei cu medii între 6 și 6,99 vor fi considerați utilizatori medii (A2 la probele lingvistice), cei cu medii între 7 și 8,49 vor fi considerați utilizatori avansați (B1 la probele lingvistice), iar cei cu medii între 8,50 și 10 vor fi considerați utilizatori experimentați (B2 la probele lingvistice).

Cât despre cei care au medii sub 5 și au corijențe, aceștia nu au intrat nici în examenul de Bacalaureat, astfel că acest prag nu mai este luat în considerare. Cu alte cuvinte, ca să promoveze probele orale, elevii trebuie să aibă cel puțin 5 la materia cu pricina.

Important de menționat este faptul că notele pentru echivalare sunt reprezentate de media aritmetică între mediile obținute în anii de liceu, nerotunjite.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro