Reclamă

Se fac ultimele împărțiri pentru noul Guvern condus de Marcel Ciolacu. S-au conturat deja primele liste cu posibili miniștri din viitorul Executiv.

Au început să se împartă ministerele pentru noul Guvern condus de Marcel Ciolacu

Nicolae Ciucă și-a predat mandatul și oficial a început rotativa guvernamentală. Conform protocolului semnat de coaliție, noul Guvern va fi condus de un social democrat. Este de așteptat ca numit în funcție să fie Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Finalul de săptămână a dus la reluarea negocierilor între partide pentru împărțirea ministerelor. Iar pe surse, în presă, au apărut deja primele schimbări și nume ale noului Executiv.

Ar fi vorba de mai multe schimbări și anume:

La PSD:

  1. Digitalizare – Ivan Bogdan Gruia (deputat)
  2. Agricultură – Florin Barbu (deputat)
  3. Economie, turism și antreprenoriat: Radu Ștefan Oprea (senator)
  4. Sănătate – Alexandru Rafila
  5. Muncă – Marius Budăi
  6. Familie – Gabriela Firea
  7. Apărare – Angel Tîlvăr
  8. Transporturi- Sorin Grindeanu
  9. Fonduri Europene: Adrian Câciu

La PNL:

  1. Interne – Cătălin Predoiu
  2. Externe – Bogdan Aurescu sau Robert Sighiartău
  3. Educație – Ligia Deca
  4. Finanțe – Sebastian Burduja
  5. Energie – Virgil Popescu
  6. Cultură – Raluca Turcan sau Alexandru Muraru
  7. Mediu – Mircea Fechet (deputat)
  8. Dezvoltare – Adrian Veștea (șeful CJ Brașov) sau Marcel Boloș

Se discută varianta unui Guvern fără UDMR

Variantele sunt încă negociate și discutate între partidele de la Guvernare. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla cu UDMR, care în Executivcul Ciucă a avut 3 ministere: Sport, Mediu și Dezvoltării. Cel din urmă este dorit acum de social democrați.

Primele semne că negocierile pentru ministere se vor face fără UDMR au fost date și de președintele Klaus Iohannis. La discuțiile ce vor avea loc marți la Palatul Cotroceni PNL și PSD au fost invitați primii. Mai apoi ar urma să aibă o altă discuție, separată, și cu membrii UDMR.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat înainte de demisia lui Ciucă că partidul său nu este dispus să renunțe la ultimul minister, cel al  Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro