Reclamă

Respectarea prevederilor Codului Rutier este esențială pentru toți șoferii. În caz contrar, aceștia se expun riscului de a primi amenzi considerabile, care pot ajunge până la 4000 de lei. 

Există o cerință importantă pentru conducătorii auto care transportă deșeuri, aceștia fiind obligați să aibă afișat semnul „D” pe vehiculele lor.

Absența acestui simbol poate atrage amenzi în valoare de 2000-4000 de lei. În plus, șoferii care transportă deșeuri periculoase trebuie să dețină toate actele necesare pentru această activitate. Aceste acte sunt:

Codul Rutier: Regula pe care nu toți șoferii o știu

  • licența de transport/ execuție pentru vehiculele respective, 
  • certificatul de agreere pentru vehicul eliberat de R.A.R., 
  • echipamentele necesare conform prevederilor A.D.R., 
  • panouri și etichete pentru semnalizare, precum și un certificat A.D.R.

Ce pățesc șoferii care circulă cu ITP expirat

Este important ca șoferii să fie conștienți de faptul că circularea cu ITP-ul expirat poate atrage amenzi considerabile. În acest caz, polițiștii pot impune amenzi între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare pot fi reținute. Pentru a evita aceste consecințe, este necesar să verificăm periodic valabilitatea ITP-ului.

Codul Rutier 2023 | Regula pe care nu toți șoferii o știu. Amenzile sunt colosale pentru cei care nu au asta pe mașină

Perioada de valabilitate a inspecției tehnice periodice diferă în funcție de tipul de autovehicul. Autoturismele noi trebuie să efectueze ITP-ul la fiecare 3 ani, începând de la data primei înmatriculări. Pentru celelalte verificări periodice, intervalul se calculează de la data ultimei inspecții.

În cazul autovehiculelor de transport persoane în regim de taxi și a celor cu peste 8 locuri, ITP-ul este valabil 6 luni. Autovehiculele destinate transportului de mărfuri, cu masa totală maximă peste 3.500 kg, trebuie să efectueze ITP-ul o dată pe an. Pentru autovehiculele cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, cu masa totală maximă mai mică de 3.500 kg, ITP-ul este valabil 12 luni. În cazul motocicletelor, mopedelor, autovehiculelor cu 3 roți și cvadriciclurilor, se aplică aceeași perioadă de valabilitate a inspecției tehnice periodice.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro