Reclamă

Decizia României de a reduce prezența diplomatică a Rusiei în țară a stârnit reacții puternice din partea autorităților de la Moscova. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a emis un comentariu vehement, exprimând dezacordul și nemulțumirea Rusiei față de această măsură.

Potrivit declarației, Rusia consideră această decizie drept un act ostil care agravează și mai mult relațiile bilaterale dintre cele două țări. Zaharova a subliniat faptul că încercarea României de a justifica reducerea personalului diplomatic rus prin acuzații false la adresa Rusiei, în contextul operațiunii sale militare în Ucraina, este ipocrită.

Rusia, amenință România

Ea a acuzat România de sprijinirea regimului nazist de la Kiev și a adăugat că această decizie contribuie la prelungirea conflictului din Ucraina și la creșterea numărului de victime și distrugeri. Zaharova a avertizat că Rusia nu va rămâne pasivă și va lua măsuri specifice în timp util, în replică la acțiunea României.

Pe de altă parte, Administrația Prezidențială din România a clarificat motivul din spatele reducerii personalului diplomatic rus. Potrivit sursei menționate, decizia a fost luată în contextul atacurilor continue ale Rusiei asupra teritoriilor ucrainene. Scopul acestei măsuri este de a aduce personalul diplomatic rus din România într-o proporție similară cu cel al reprezentanței diplomatice a României în Rusia.

Rusia a amenințat România! Decizia care l-a enervat la maxim pe Vladimir Putin: Nu va rămâne fără răspuns

Decizia României

În acest sens, România a comunicat Federației Ruse că aceasta dispune de 30 de zile pentru a pune în aplicare reducerea personalului diplomatic și tehnico-administrativ rus de pe teritoriul său. Mai exact, Rusia trebuie să reducă 51 de poziții, dintre care 21 de poziții de diplomați și 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, fie ocupate, fie neocupate. De asemenea, numărul efectiv al personalului rus prezent în România va fi redus cu 40 de persoane, inclusiv 11 diplomați și 29 de persoane din sfera tehnico-administrativă.

Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis că responsabilitatea selecției posturilor care vor fi reduse și a persoanelor care vor trebui să părăsească țara revine Federației Ruse, cu respectarea limitărilor specifice fiecărei categorii. Astfel, numărul total al posturilor diplomatice și tehnico-administrative ale Rusiei în România va scădea cu 61%, iar numărul efectiv al personalului va fi redus cu 55,5%.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro