Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă meteo ANM, care include două atenționări de Cod portocaliu și galben pentru ploi torențiale. Un nou ciclon amenință România și se pregătește să provoace daune.
Alerta de Cod portocaliu va fi valabilă în 12 județe până vineri seara, iar atenționarea de Cod galben va fi în vigoare începând de vineri, de la ora 10:00, până sâmbătă, la ora 10:00.
Potrivit ANM, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și nord-vestul Moldovei. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și, izolat, grindină, precum și prin intensificări scurte ale vântului și vijelii. Cantitățile de apă vor ajunge la 20-25 de litri pe metru pătrat și izolat peste 30 de litri pe metru pătrat. Codul portocaliu va fi în vigoare vineri între orele 14:00 și 23:00.
Cod galben și portocaliu în România
În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și în zonele montane ale județelor Alba, Bistrița Năsăud, Mureș și Suceava, se vor înregistra averse torențiale. Cantitățile locale de apă vor ajunge la 30-40 de litri pe metru pătrat și izolat peste 50 de litri pe metru pătrat în intervale scurte de timp, de până la 1-3 ore.
În următoarele zile, vremea va fi instabilă, mai ales în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte.
Meteorologii avertizează că vor fi averse torențiale, grindină și vijelie în România. Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări pentru perioade cu instabilitate atmosferică accentuată până vineri noapte în 17 județe din țară.
Tunele și fulgere în următoarele zile
Vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină izolată și intensificări scurte ale vântului.
Până vineri, la ora 23:00, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș și la munte. Aceasta se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. Cantitățile de apă vor ajunge la 20-25 de litri pe metru pătrat și, izolat, peste 40 de litri pe metru pătrat.
În București, între 8 iunie, ora 12:00, și 9 iunie, ora 23:00, vremea va fi frumoasă și caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va fi slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 28-30 de grade Celsius, iar temperatura minimă va fi de 13-15 grade Celsius.