Prețurile plafonate la energie și gaze naturale ar putea fi eliminate în curând, conform un plan al Guvernului.
Situația actuală este că prețul gazului pe piața liberă este de 26 de euro pe metru cub, în timp ce iarna trecută era de 500 de euro/mc. Chiar dacă prețul de achiziție este mult mai mic acum, atât firmele cât și populația nu pot renegocia prețurile din contracte, deoarece acestea sunt plafonate până în martie 2025. Astfel, diferența este suportată în continuare de către stat, așa cum se întâmpla și atunci când prețurile erau ridicate.
Guvernul vrea să renunțe la plafonarea prețului la energie și gaze
În cazul energiei electrice, prețul de vânzare a scăzut semnificativ, dar plafonul rămâne neschimbat, adică 68 de bani/kWh pentru populație și variind între 80 de bani și 1,3 lei/kWh pentru diverse categorii de consumatori. Guvernul intenționează să renunțe la aceste prețuri plafonate, ceea ce va avea implicații financiare pentru români.
Comisia Europeană a solicitat deja Guvernului să revizuiască plafoanele la energie și gaze, iar surse din cadrul Executivului afirmă că se lucrează la un act normativ prin care să se renunțe la plafonul la energie electrică pentru firme și să se reducă pentru populație, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.
Care vor fi românii afectați
Deși situația consumatorilor casnici nu este încă clară, principala problemă se referă la consumatorii industriali, care ar putea achiziționa energie electrică la prețuri foarte mici, în timp ce plătesc tarife mai ridicate, precum 1,3 lei/kWh. Pentru acești consumatori mari, este posibil să se renunțe complet la plafonul de preț.