Un bărbat din Olanda care a rămas paralizat după un accident de bicicletă a putut să meargă din nou. Totul s-a întâmplat datorită unui device care i-a conectat creierul și coloana cu ajutorul conectivității Bluetooth.
China, 2011. A fost anul fatidic în care Gert-Jan Oskam, în vârstă de 40 de ani a primit cea mai proastă veste. După un accident de bicicletă, acesta a aflat că nu va mai putea merge niciodată. Dar, datorită tehnologiei, Oskam este capabil să își miște mușchii și să se deplaseze. Este vorba despre un implant care citește impulsurile de la creier și le transmite, wireless, către coloană.
Implantul este cunoscut în lumea medicală ca „pod digital” și a fost dezvoltat de o echipă de neurologi din Elveția. Aceștia au fost implicați ani la rând în dezvoltarea unui program care să ajute oamenii paralizați să-și depășească limitele cu ajutorul tehnologiei.
Tehnologia Bluetooth poate fi salvarea invalizilor
La scurt timp după ce a primit implantul, Oskam a fost capabil să urce scări și să meargă câte 100 de metri. „În urmă cu câteva luni, am fost capabil, pentru prima dată în 10 ani, să mă ridic și să beau o bere cu prietenii. A fost foarte frumos. Vreau să folosesc această tehnologie în fiecare zi a vieții mele.”, a spus Oskam.
În cadrul unor teste anterioare, Oskam a fost capabil să meargă, dar prin transmiterea de semnale generate de un calculator către coloana sa. Semnalele se trimiteau intermitent prin apăsare de buton, iar el era capabil să facă mai mulți pași deodată, dar greu, precum un robot.
Actualul device implantat în creierul lui Oskam îi permite să producă mai multe mișcări naturale decât cel dinainte. În creierul său au fost implantați electrozi care identifică activitatea neuronală ori de câte ori vrea să-și folosească picioarele. Apoi, convertesc totul în impulsuri.