Dieta bazată pe plante se referă la o alimentație în care se consumă cu preponderență legume. Atât în formă crudă cât și gătite (dar nu oricum), plantele aduc un aport de nutrienți important în organismul nostru. O astfel de dietă bazată pe plante nu are reguli stricte și prevede consumul oricăror legume sau chiar fructe. Numeroase studii au arătate de-a lungul timpului că acestea au o serie de beneficii importante pentru organismul uman. De altfel, acest gen de alimentație poate ține inclusiv bolile la distanță.
Dieta bazată pe plante scade riscul de cancer, boli de inimă sau diabet
Alegerea de a consuma doar legume sau fructe, per ansamblu o dietă bazată pe plante este o alegere individuală. Un astfel de stil de viață poate fi adoptat doar prin propria voință. Scopul este acela de a ajunge la un mod de viață diferit, unul medical, sau pur și simplu refuzul de a consuma carnea provenită de la animale.
Un astfel de stil alimentar poate scădea riscul apariției cancerului. De-a lungul timpului, nu doar studiile ci și multe cazuri de vindecare a cancerului au avut loc după o schimbare radicală a stilului alimentar. Dieta bazată pe plante este indicată de nutriționiști în astfel de contexte.
De altfel, acest stil alimentar ține la distanță și bolile de inimă. Dacă ne lipsim de carne, colesterolul scade, iar astfel diminuăm și riscul aparițiilor unor astfel de afecțiuni.
De asemenea obezitatea, considerată o boală poate fi ținută departe prin abordarea unui stil de viață alimentar bazat pe legume și fructe.
Diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială sunt alte două afecțiuni care pot fi declanșate de alimentația nesănătoasă.
Dieta bazată pe plante presupune consumul legumelor zilnic. Morcovii, broccoli, țelina, ardeiul gras, păstârnacul sau conopida sunt de bază în acest sens. Varza, cartoful, cartoful dulce, dovlecelul sau ceapa reprezintă de asemenea variante excelente.