Implementăm proiecte europene care să arate că suntem evoluați, facem investiții și trasăm direcții de viitor. Dincolo de ele însă, se află încă o Românie în care nivelul de trai este strigător la cer. O indică și cifrele care spun că avem cel mai mare risc de sărăcie din clasamentul european. De altfel, lipsa condițiilor minime de trai legate de apa curentă ne aruncă și mai adânc în vâltoarea sărăciei.
România între sărăcie și lux
Din nefericire, latura care indică gradul de sărăcie al României este intens „minimizată”. Sporadic, mai mult în campanii electorale, aceste probleme reale ale țării sunt scoase la lumină. Despre ele, promisiunile au curs le-a lungul timpului însă prea puține s-au și concretizat.
Drept dovadă, suntem fruntași în clasamentul țărilor cu risc de sărăcie din Europa.
De altfel, un sondaj Eurostat arată clar că un român din trei trăiește la limita subzistenței. Cu toate că are o remunerație lunară.
Totodată, unul dintre aspectele care ne aruncă la coada civilizației din Europa este legat de situația locuințelor racordate la rețeaua de apă – canalizare. România are încă lacune grave în acest sens. Numeroase locuințe din țară nu au apă curentă, iar de toalete racordate la canalizare nici nu poate fi vorba.
O arată clar un raport Eurostat făcut public la Bruxelles chiar de către reprezentanții Comisiei Europene.
Raportul a avut ca scop scoaterea la lumină a progreselor Uniunii Europene legate de dezvoltarea durabilă. Cifrele indică situația fiecărui stat în parte în acest sens. România poate fi cu siguranță arătată cu degetul la acest capitol.
Cu toate că datele arată că românii depun eforturi prin muncă, rezultatele nu se regăsesc în nivelul lor de trai.
Conform sondajelor, peste 15 % dintre angajații din țara noastră au un risc crescut al sărăciei.
Inflația și oscilațiile ei din ultimul an a acutizat și mai mult situația care arată nivelul de trai.