Reclamă

Toți românii care cotizează la Pilonul II pot verifica online, în orice moment, fondul la care contribuie și suma adunată în contul lor personal.

Există șapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii în România: Aegon Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii și NN Pensii.

Pentru a afla la care dintre acestea sunt participanți, se poate completa un formular pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară: https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP.

Din anul 2008, salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați să aleagă un fond de pensii în maximum 4 luni de la intrarea în piața muncii. Cei care nu fac o alegere sunt redistribuiți automat, aleatoriu, la unul dintre cele 7 fonduri de către Casa Națională de Pensii Publice.

Pentru fiecare dintre cei aproximativ 8 milioane de români din Pilonul II, 3,75% din salariul brut (din cota de CAS de 25%) este direcționat către contul personal de pensie privată. Acești bani se acumulează, sunt investiți și generează randamente, urmând ca la retragerea din activitate să fie primiți ca pensie suplimentară. Începând cu 2024, rata contribuției pentru Pilonul II va crește la 4,75%.

Cum poți verifica câți bani ai acumulat în fondul de pensii private

Pentru a verifica suma acumulată în Pilonul II, fiecare dintre cei 7 administratori de pensii oferă o platformă online. Portalurile pot fi găsite aici: https://apapr.ro/pensii-private/verifica-pensia sau pe site-urile proprii ale administratorilor. Pe aceste platforme sunt afișate atât valoarea actuală a banilor acumulați în Pilonul II, cât și istoricul contribuțiilor virate.

Informații importante pentru toți românii! Cum puteți afla câți bani aveți în contul de pensii private de la Pilonul II

De asemenea, administratorii sunt obligați să trimită anual o scrisoare de informare participanților, care conține detalii despre suma acumulată (activul personal) la data de 31 decembrie a anului precedent și despre situația financiară a administratorului. Participanții pot solicita să primească scrisoarea de informare anuală online, în loc de formatul tipărit.

Cum se fac plățile din pilonul II

Plățile din Pilonul II se fac în următoarele situații: pensionare pentru limită de vârstă, pensionare pe caz de boală și în caz de deces al participantului. Moștenitorii pot revendica suma acumulată de participantul decedat. Modul și taxele aferente primirii banilor din Pilonul II sunt similare celor pentru pensiile din sistemul public (Pilonul I).

Începând cu 2024, baza de calcul pentru taxele aferente primirii banilor din Pilonul II se schimbă și devine câștigul obținut de participant peste contribuțiile nete virate în Pilonul II. Aceasta va determina o reducere semnificativă a taxelor către stat pentru cei care solicită plata activului acumulat.

În prezent și după modificarea din 2024, românii nu au nicio obligație de declarare, calcul sau plată a acestor taxe către stat. Este responsabilitatea administratorului fondului de pensii private să se ocupe de aceste aspecte. Până în prezent, cele 7 fonduri de pensii din Pilonul II au efectuat plăți totale în valoare de 1 miliard de lei către 80.000 de beneficiari și moștenitori.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro