Reclamă

Comisia Europeană a emis ordine ce vizează posibile reduceri de pensii și creșterea vârstei de pensionare în România. Informațiile provin din surse din CE, în urma vizitei ministrului Muncii, Marius Budăi, la Bruxelles.

Surse din Comisia Europeană au dezvăluit că România trebuie să mărească vârsta de pensionare la 65 de ani pentru toți cei care au intrat în sistem după 2018. De asemenea, pensiile speciale trebuie eliminate pentru funcționarii parlamentari, angajații Curții de Conturi și alte categorii restrânse, ceea ce înseamnă că peste 1.000 de pensii ar trebui eliminate.

Comisia Europeană, decizie dură pentru români

Validarea reformei privind pensiile speciale reprezintă o condiție esențială. Potrivit unor surse politice, PSD nu va prelua guvernarea până când această reformă nu va fi încheiată. Ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta concluziile negocierilor și soluțiile găsite în ziua de luni. În cazul în care există un consens politic, legea, care a fost păstrată în sertarul Camerei Deputaților, ar putea fi dezbatută, conform Știripesurse.com.

Există posibilitatea ca liderii coaliției să-și asume răspunderea pentru reforma pensiilor speciale. În caz contrar, Guvernul ar putea fi demis, dacă legea nu este votată în plenul reunit al Parlamentului.

Comisia Europeană a decis! Lovitură pentru acești români: Se taie pensiile!

Pensiile speciale, o mare problemă în România

Pensiile speciale au fost introduse în 1990 și initial au fost destinate doar magistraților. Ulterior, sistemul s-a extins, astfel încât și alte categorii profesionale au început să beneficieze de pensii speciale. În prezent, în România, se acordă pensii speciale pentru judecători, procurori, foști angajați din domeniul militar, personalul serviciilor de informații, polițiști, diplomați și parlamentari. Printre beneficiari se numără și foști membri ai personalului aeronautic navigant, angajați ai Curții de Conturi și personal auxiliar al instanțelor și parchetelor.

Există 9 legi speciale care reglementează pensiile speciale în România. Valoarea unei astfel de pensii nu este determinată de contribuțiile salariaților în perioada activă. De obicei, aceste pensii se bazează pe o contribuție mai mare atât din partea angajatului, cât și a angajatorului, și pe criterii specifice de vechime, grad, rang sau alți factori.

Conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii, în martie 2023 existau 10.222 de beneficiari de pensii speciale în România. Cei mai mulți dintre aceștia erau procurori și judecători, în număr de 5.174, urmați de personalul auxiliar al instanțelor judecătorești, în număr de 1.655, și personalul aeronautic civil, în număr de 1.379.

Cine primește pensie specială în România

Distribuția pensiilor speciale arată astfel:

  • 740 de foști diplomați, cu o pensie medie de 5.800 lei (2.545 lei de la bugetul de stat)
  • 716 funcționari parlamentari, cu o pensie medie de 5.051 lei (2.490 lei de la bugetul de stat)
  • 555 de foști angajați ai Curții de Conturi, cu o pensie medie de 8.490 lei (2.800 lei de la bugetul de stat)
  • 1.373 de foști piloți, cu o pensie medie de 11.500 lei (7.520 lei de la bugetul de stat)
  • 5.227 de foști magistrați, cu o pensie medie de 24.524 lei (20.040 lei de la bugetul de stat)
  • 1.658 de foști angajați din judecătorii și parchete, cu o pensie medie de 8.500 lei (2.800 lei de la bugetul de stat)

Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro