Reclamă

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a făcut un anunț important. A vorbit despre sistemul de pensii din România. Mai precis, despre problemele cu care se confruntă acesta. A subliniat faptul că țara noastră are cea mai mare vârstă de pensionare din Europa.

Primarul a afirmat că sistemul de pensii este sustenabil pentru că avem mai mulți salariați decât pensionari.

Un aspect interesant a fost menționat de Lia Olguța Vasilescu. Comisia Europeană a propus creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Asta a însemnat un moment de reflecție. În acest context, ea a subliniat că România trebuie să aibă aliați. Mai mult decât atât, că ar trebui să spunem „nu” când este necesar.

România are mai mulți salariați decât pensionari

Sistemul de pensii rămâne totuși sustenabil, conform cuvintelor primarului. Motivul? În prezent, avem mai mulți salariați decât pensionari. În timpul mandatului lui Năstase, erau cu un milion mai mulți pensionari. Cu toate acestea, sistemul nu a căzut.

Primarul din Craiova a subliniat un alt aspect. România are cea mai mare vârstă de pensionare din Europa. Bărbații se pensionează la 65 de ani. Vârsta de pensionare a femeilor va crește, de asemenea, la 65 de ani.

În opinia sa, sistemul de pensii este sustenabil. Însă, este nevoie de o înțelegere a situației, fiindcă generațiile viitoare vor plăti pentru deciziile luate astăzi.

La ora actuală, datoria publică a României este de 50% din PIB. PIB-ul se contractă, ceea ce înseamnă că nu ne mai împrumutăm atât de mult. În aceste condiții, ar putea fi nevoie de reducerea pensiilor.

Lia Olguța Vasilescu a rupt tăcerea

Vârsta de pensionare este cea mai mare din Europa. La bărbați, este de 65 de ani. Femeile vor avea aceeași vârstă de pensionare. Speranța de viață la bărbați în România este de 71 de ani. Pentru femei, este de 76 de ani.

Primarul pune o întrebare importantă. Dorim ca bărbatul să muncească până la moarte? Speranța de viață sănătoasă la bărbați este de 60 de ani. Ar însemna asta că ar trebui să muncească bolnavi încă 10 ani? Lia Olguța Vasilescu crede că aceasta nu este o situație justă.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro