O propunere uriașă se află pe masa coaliției de guvernare, din partea PNL. Aceasta ar putea aduce beneficii oamenilor care primesc pensii mai mici de 3.000 de lei. Aceste pensii ar putea fi scutite de impozit, potrivit viitorului program de guvernare.
Această măsură este propusă de Partidul Național Liberal. În prezent, sunt scutite doar pensiile sub 2.000 de lei. Propunerea actuală ar aduce beneficii unui număr mai mare de pensionari.
Dar propunerea nu se oprește aici. Există și ideea de a oferi stimulente pentru cei care preferă să muncească, nu să iasă la pensie. În esență, cei care aleg să rămână în câmpul muncii vor fi recompensați.
Beneficii pentru cei care nu vor să iasă la pensie
Aceste „stimulente financiare” ar veni sub forma unei creșteri a contribuțiilor individuale la Pilonul 2 de pensii. Asta în condițiile în care se reduc contribuțiile de asigurări sociale. Este o măsură menită să încurajeze activitatea și productivitatea.
În privința salariaților, PNL are și alte propuneri. Una dintre ele este majorarea salariului minim. Acesta este în prezent de 3.000 de lei.
Mai mult, PNL propune o măsură interesantă. Angajații care ocupă locuri de muncă înființate prin atragerea de fonduri europene ar putea fi scutiți de taxe pentru un an. Asta ar putea stimula crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea economică.
Programul de guvernare mai include și o măsură pentru cei cu două locuri de muncă. Ei nu vor mai plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru al doilea job. De asemenea, se dorește o modificare a modului de taxare pentru contractele part-time. Taxarea ar urma să fie făcută pentru numărul de ore lucrate, nu la nivelul salariului minim.
Programul de guvernare propus de PNL
Deci, iată ce propune PNL în programul de guvernare:
- Neimpozitarea pensiilor de până la 3.000 de lei.
- Implementarea pensiilor publice pe principiul contributivității.
- Introducerea unui sistem de stimulente pentru pensionarii care doresc să rămână în activitate.
- Promovarea soluțiilor alternative de creștere a veniturilor la pensie.
- Majorarea contribuțiilor individuale la Pilonul II de pensii.
- Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale.
Ce vrea să schimbe PNL la salariile românilor
- Creșterea salariului minim.
- „Scutirea fiscală temporară” pentru 1 an, a contribuțiilor sociale ale angajaților.
- Reducerea PROGRESIVĂ a asigurărilor sociale.
- 0% contribuții sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă.
- 0% contribuțiile sociale de sănătate pentru persoanele fizice autorizate care obțin și venituri din salarii.
- Impozitarea contractelor part-time în funcție de numărul de ore lucrate, nu la nivelul salariului minim.
Aceste măsuri, dacă sunt adoptate, ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei și a nivelului de trai al oamenilor. Ele ar putea stimula productivitatea, încuraja mai multe persoane să rămână în câmpul muncii și să aducă beneficii celor cu venituri mici sau medii.